БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 1 серпня 2024 р.

ВОЛОНТЕРСЬКИЙ ПРОЄКТ

«Як ти брате»: посібники для комунікації та підтримки

Як розмовляти під час війни

«Як ти, брате?» – це волонтерський проєкт. Він покликаний зібрати найкращі практики того, як зберігати стосунки, відновлювати контакт та надавати підтримку одне одному під час війни, та поширити ці практики серед всіх українців, як військових, так і цивільних.
Для цього ми розробляємо і поширюємо посібники, які містять прості та дієві алгоритми взаємодії в різних ситуаціях, та розповідаємо про алгоритми спілкування в лекціях.
Посібники і лекції безкоштовні. Посібники ви можете завантажити на сайті або ж замовити у друкованому вигляді (ви тільки сплачуєте за доставку), а лекції можете замовити нижче на цієї сторінці. Також ви можете приєднатися до нашої волонтерської спільноти і взяти участь у нашій справі.
Засновник проєкту – психотерапевт і соціальний психолог Антон Семенов. До створення посібників долучені військові, психотерапевти, освітяни, медики, підприємці. Прості та дієві алгоритми взаємодії, допомоги та комунікації у різних ситуаціях зібрали в одинадцяти посібниках. Це невеличкі книжечки кишенькового формату.
Книги можна завантажити в електронній версії, завітавши на сайт проєкту. https://yakty.com.ua/#about
Або ж замовити друковані примірники. Посібники надають безплатно всім охочим, треба лише сплатити за доставлення.

Як ти, ветеране?

Як розмовляти з тим, хто намагається повернутися до цивільного життя
Людині на війні завжди важко, вона змінюється, проте завжди думає про повернення: до свого дому, рідних і близьких, друзів, старої чи нової роботи у цивільному житті. Повернення – це часто виклик, не тільки для того, хто повертається, а й для тих, до кого.
Посібник Як ти, ветеране? призначений для тих, хто хоче зрозуміти та полегшити адаптацію військових до цивільного життя. В ньому є поради, які знадобляться, не лише родинам військовослужбовців, а і їхнім друзям, знайомим чи колегам по роботі. Тут зібрані поради щодо спілкування – які теми є чутливими для ветерана, а які – безпечні, приклади розмов з близькими чи між колегами. Є також поради, щодо дій, якщо раптом когось із ваших близьких чи знайомих ветеранів «накриє». А також роз’яснення особливостей працевлаштування людей з бойовим досвідом у цивільному житті.

Як ти, кохана(ий)?

Як розмовляти, якщо ви на відстані
Стосунки на відстані, можуть розтягнутися в часі на дуже довго. Для багатьох пар – це справжнє випробування. Коли кохана людина не поряд, то все по-іншому. Іноді здається, що ви віддаляєтеся один від одного, можуть виникати непорозуміння.
Посібник Як ти, кохана(ий)? адресований українцям, які попри відстань хочуть підтримувати стосунки із близькими. Він буде корисним як військовим, так і цивільним. Тут зібрані поради та алгоритми щодо якісного спілкування на відстані, важливості підтримки та підготовки до возз’єднання.

Як ти, сонечко?

Як розмовляти з дітьми під час війни
Діти та війна – це надскладна і дуже чутлива тема. Розмовляти з дитиною про війну в час війни – для батьків нелегке завдання, а іноді навіть випробування. Діти дуже спостережливі та вразливі, вони бачать і часто повторюють поведінку батьків, вловлюють їхній психологічний стан. Саме приклад батьків зазвичай є тим самим фундаментом, який свідомо чи несвідомо закладається в особистості дитини. Коли батьки добрі один до одного, підтримують та довіряють один одному, то й дитина це переймає.
Посібник Як ти, сонечко? містить прості алгоритми, за допомогою яких ви зможете підтримувати ваших дітей навіть тоді, коли вам самим буває складно. Тут є застереження щодо помилок, які можуть допускати батьки, поради щодо реакції на зміни в поведінці дитини – наприклад, у випадках, коли помітна апатія, агресія, бунт або ж нічні жахи. тут ви знайдете приклади принципів і шаблонів щодо побудови стосунків із дітьми, коли навколо війна.

Як ти…

Як розмовляти з тими, хто втратив близьких
З посібника ви дізнаєтеся, як підтримати тих, хто втратив близьку людину. За яким алгоритмом вести розмову, що варто і що не варто говорити.
В посібнику розбираються конкретні ситуації розмов з родинами та дітьми, які переживають втрату, а також наведені поради з самодопомоги, якщо близьку людину втратили ви.




Посібник Як ти, брате/сестро? писали насамперед як інструкцію з психологічної взаємодопомоги. Тут даються універсальні та дієві механізми у спілкуванні між побратимами і посестрами, а також між цивільними, які зазнали травматичного досвіду.
З посібника ви дізнаєтеся, як правильно вести розмову, щоб вона допомогла людині проговорити й осмислити її складний досвід. Тут подаються чіткі інструкції та пояснення при комунікації: етапи розмови, про що варто й не варто говорити/питати, які вживати слова, а коли варто помовчати. Є приклади вже готових фраз.

Поговори зі мною

Як надавати базову психологічну допомогу
«Поговори зі мною» – посібник волонтерського проєкту «Як ти, брате?», покликаного розвивати взаємну допомогу під час війни
Він для всіх, хто хоче допомогти тим, хто поруч, через добру розмову. Така розмова допомагає вашому співрозмовнику знизити напругу та тривогу, відновити віру в себе та свої сили, осмислювати травматичний досвід та адаптуватися до нових обставин. Усе те, над чим ми працюємо у проєкті «Як ти, брате?», тільки ще глибше.


З посібника ви дізнаєтеся:
● що говорити;
● як слухати;
● як витримувати напругу в розмові;
● що робити, якщо розповідь йде по колу, якщо людина всіх звинувачує та в інших випадках;
● як і коли завершати розмову.

Групи підтримки

Як прийняти людей у коло «своїх»
Посібник волонтерського проєкту «Як ти, брате?», покликаного розвивати взаємну допомогу під час війни.
Після отримання травматичного досвіду людині потрібно не лише прийняти власні зміни – також важливо, щоб їх прийняли та підтримали інші люди.
Групою підтримки може стати будь-яка група людей – і компанія незнайомців, що зігрівається у пункті незламності або знаходиться у бомбосховищі під час повітряної тривоги, і військові, які разом йдуть до найближчого села, і родина, що зібралася повечеряти.
Мета цього посібника – пояснити, як ви можете допомогти своїй групі стати ефективною групою підтримки для тих, хто цього потребує.
Мета волонтерської спільноти «Як ти, брате?» – зберігати єдність українців та посилювати взаємодопомогу. Для цього треба адаптуватися до умов тривалої повномасштабної війни, зберігати особисті стосунки, покращувати якість спілкування та вчитися надавати одне одному допомогу. Зокрема – психологічну, бо без цього іншими видами допомоги людина часто просто не може скористатися.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...