БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

неділю, 13 серпня 2017 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІВШІ

Вперше це свято відзначили у 1992 році у Великій Британії. Цього дня лівші усього світу намагаються привернути увагу виробників товарів до необхідності враховуючи їхні зручності, влаштовують різноманітні заходи та змагання.
Чи багато лівшів серед нас?
Точну кількість лівшів, звісно, неможливо порахувати, проте приблизно кожна десята людина — лівша. Кажуть, що серед дівчат в два рази менше лівшів, ніж серед хлопців, а найбільша кількість їх серед близнюків. До речі, вони рідко бувають лівшами одразу обидва: зазвичай, один правша, а другий лівша.
Вчені свідчать, що ця відмінність дійсно суттєво різнить людей, оскільки дві півкулі головного мозку відповідають за різні сторони життя. Права півкуля відповідає за загальне сприйняття та емоційність, тому лівші все сприймають в комплексі, ніби шостим чуттям. Ліва ж — за деталі, за аналіз, тому правші, у яких активна саме права півкуля, більш схильні до логіки. Крім того, зазвичай зв’язок між роботою півкуль у лівшів менш міцний, через те їх підхід до всього більш нестандартний, але їм важче робити прості для інших операції. Є навіть люди, які однаково володіють обома руками — амбідекстри, але їх дуже мало.
Відомі лівші
Юлій Цезар. Видатний римський політик та полководець, який, окрім того, ще був і письменником, талановитим оратором та стратегом. Кажуть, що він міг займатися трьома справами одночасно!
Олександр Македонський. Один з найталановитіших полководців, всю свою фантазію та чуття спрямовував на перемогу у битвах. Завдяки цьому він здолав і кочовиків, і горців, і навіть індійські війська на слонах, яких жодного разу до цього не бачив. Та цікавили його не лише завоювання, а й вивчення географії та інших природничих наук.
Жанна д’Арк. Сільська дівчина, яка стала головнокомандуючого французької армії. її підтримували не лише прості люди, а й досвідчені вояки. Вона стверджувала, що чує голоси святих, проте, чи це так, ніхто не знає. Та головне, що вона допомогла повернути Франції незалежність!
Леонардо да Вінчі. Відомий як художник та винахідник, він також був і музикантом, і взагалі людиною багатогранною. До речі, він першим пояснив, чому небо синє, зробив проект водолазного костюма, предка гелікоптера та автомобіля, ласти тощо. Він був амбідекстром.
Чарлі Чаплін. Кіноактор, режисер, композитор, сценарист... Мало хто зараз не знає відомий образ бродяги, який створив Чаплін. Кажуть, цей жартівник брав участь у конкурсі власних двійників і посів там не перше місце! Він був лівшею і навіть на скрипці грав лівою рукою!
КНИГИ:
Великие левши в истории мира / [сост. Э. Райт ] ; [пер. с англ.]. – [М.] : [Ниола-Пресс], [2010]. – 256 с. 
Ни для кого не секрет, что многие выдающиеся люди, повлиявшие на ход развития истории, начиная с древних времен и до наших дней, были левшами. Среди них - Александр Македонский и Юлий Цезарь, Рамсес Великий и Махатма Ганди, Жанна д'Арк и Наполеон, Исаак Ньютон и Фридрих Ницше, Леонардо да Винчи и Микеланджело, Чарли Чаплин и Генри Форд, Льюис Кэрролл и Марк Твен, Джимми Хендрикс и Пол Маккартни, Рональд Рейган и Билл Гейтс.
Автор раскрывает секреты успеха леворуких людей, которые ему удалось постичь в результате изучения их характеров, деятельности и судьбы, а также место и роль в нашем мире с позиции психологии и истории.
  • Лесков, Николай Семенович. Левша : Сказ о Тульском Косом Левше и о стальной блохе / Н. С. Лесков. – К. : Веселка, 1986. – 41 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...