БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 11 серпня 2017 р.

ВИДНОКОЛИ РІДНОГО КРАЮ – НА СКЛІ

2017 року народній художниці України, Анастасії Трохимівні Рак, яку називають українським Матісом, виповнилося б 95 років. Уже три роки, як її немає з нами. 
Народилася вона в сім'ї порівняно заможних селян в селі Васильки у Лохвицькому районі Полтавської області. Сім'я Анастасії пережила Голодомор, прийняла до себе дітей материної сестри, батьки котрих померли від голоду. 
Малювати дівчинка почала з дитинства. 
Перед Другою світовою війною Анастасія вступила до Лубенського педінституту. У 1942 році її, двадцятирічну, забрали до Німеччини на примусові роботи. Працювала на годинниковій фабриці в місті Карлсруе. Після війни закінчила педучилище у Лохвиці, стала вчителювати в селі Ісківці, де зустріла у 1947 році свого майбутнього чоловіка Василя, що був військовим. 
Сім'я переїхала на Далекий Схід і лише в 1960-х повернулася в Україну та оселилася в Кривому Розі. Анастасія пропрацювала там 20 років вихователькою в дитячому садку. Виростила трьох дітей. В останні роки Анастасія Рак мешкала в Києві разом з сином Володимиром, художником, реставратором та співробітником Музею Івана Гончара. 
Майстер-клас з живопису
 на склі у Музеї Івана Гончара (м. Київ)
Діти Анастасії Рак організували її першу виставку, коли їй було 68 років. На Дні української культури в Парижі роботи художниці було виставлено в Музеї людини, виставку було подовжено на вісім місяців, Анастасію Рак запросили провести майстер-клас. Париж їй повернув віру в себе. З 2000 року вона активно почала творити, повторила по пам'яті свої ранні роботи, перейшла від ніжних кольорів до інтенсивніших тонів.
Живопис на склі Анастасії Рак характеризується простотою і глибиною зображуваного. Картини Анастасії Рак зберігаються у Державному музеї українського народного мистецтва, Народному музеї народної архітектури і побуту, музеї Івана Гончара, Державному музеї Т.Г Шевченка, Державному музеї літератури, Запорізькому художньому музеї, у Музеї людини в Парижі.
12 серпня 2017 року, в рамках виставки живопису Анастасії Рак "Зянголом у човні", запрошуємо
відвідати авторську лекцію-екскурсію "Таїна творення народної картини на склі" від куратора проекту, старшого наукового співробітника Музею Івана Гончара та художника Володимира Рака. 
Малярство на склі – один із давніх видів народного мистецтва, виникнення і поширення якого в Центральній Україні датують ХІХ століттям. Живопис на склі має власну традицію, характерні особливості і неповторний спадок творів. 
Ви матимете можливість ближче познайомитись із самобутнім мистецтвом живопису на склі та власноруч створити картину у самобутній техніці. 
Вартість майстер-класу – 100 грн. (у ціну включені всі необхідні матеріали). Для участі у майстер-класі треба пройти попередню реєстрацією – https://goo.gl/cbZB9L
Якщо ж Ви просто бажаєте стати слухачем лекції, вартість квитка складатиме 30 грн. 
Подія у Facebook – https://goo.gl/z3UE8D

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...