БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

субота, 8 липня 2023 р.

ВІРА ХОЛОДНА

ЗНАЙ НАШИХ
Вірі Холодній приписують різне походження, її називають іспанкою, циганкою, француженкою. Про неї взагалі складено стільки легенд, що жодна жінка навіть за дуже довге життя не змогла би того всього встигнути. Коли в 1918 році Харитонов вирішив зняти біографічний фільм про Холодну "Тернистої слави шлях", глядачі були розчаровані. Вони не хотіли справжньої актриси, вона була їм нецікава, вигадки приваблювали куди більше.
Віра народилася 5 серпня 1893 року в Полтаві в сім'ї Василя і Катерини Левченків. Це була небагата, проста, але щаслива родина. У Полтаві Віра жила лише два роки. Потім помер її дідусь, і батьки перебралися в Москву до бабусі. У 96-му в Левченків народилася друга дочка – Надія. У Москві їм жилося легше – підтримували родичі. Вдома завжди були гості, влаштовувалися навіть мистецькі вечори. Маленька Віра любила, коли збиралися люди і грали в "живі картини". Коли гостей не було, вона діставала ляльок і розігрувала з ними сцени. Родичі звинувачували її, що ляльки їй дорожчі від сестри. А ще називали полтавською галушкою за неймовірний апетит. Але попри деяку відлюдькуватість і той же апетит Вірою не можна було не милуватись. Батьки самі дивувалися, як у них – людей з непримітною зовнішністю – могла народитися дівчинка-херувимчик, якщо звісно бувають херувимчики з темними кучерями.
Віру вабили то танці, то сцена. У десять років її віддали в гімназію, але дівчинка випросила дозвіл у батьків поступити в балетне училище. Батьки погодилися, сподіваючись, що повненьку дівчинку в балерини не візьмуть. Але її прийняли. Через вроду. Правда, навчалася вона в училищі лише рік, а потім бабуся, яка вважала, що порядна дівчинка з хорошої родини не може бути балериною, наполягла на тому, щоб Віра повернулася в гімназію. Батьки матеріально залежали від бабусі, тому ніхто й не наважився заперечити.
У 1905 році, якраз перед народженням третьої дочки, помер Василь Левченко. Тут уже було не до танців, хоча в домі постаралися нічого не змінювати. Віра тим часом "захворіла" сценою. Вона ходила в театр, грала головні ролі в гімназійних спектаклях і марила великою сценою.
Період кохання… Власне після закінчення гімназії і до самого кінця тривало це кохання. Все життя Віри після знайомства зі студентом-юристом Володимиром Холодним – це показ кінострічки з шаленою швидкістю. Вони покохали одне одного відразу. Володимир на побаченнях читав Вірі вірші її улюбленого Гумільова, а вона дивилася на нього закоханими очима. Вони одружилися дуже швидко, попри заборону родичів (Вірі було лише 17 років, тому рідня й протестувала), і планували жити, "доки смерть не розлучит". Володимир був із родини, де сім'я цінувалась понад усе. Його дідусь прожив 125 років і був одружений лише раз. Батько і дядько теж були однолюбами, а ще мали численне потомство. Так, у сім'ї батьків Володимира було аж 9 дітей. Це був щасливий шлюб. Віра захопилася автогонками, адже саме це захоплення, після сім'ї, було у Володимира на першому місці. Він навіть видавав першу в Росії спортивну газету "Ауто". Кілька разів вони ледь не розбилися. Але потім народилася дочка Женя, і з гонками довелося покінчити. Через рік Віра та Володимир удочерили ще одну дівчинку – Нонну. Віра захопилася кінематографом. Навіть ходила на проби. Але далі все завмерло. Почалася війна.
Володимир пішов на фронт. У Віри на руках залишилися дві донечки, дві сестри і мама. Треба було якось прогодуватися. Вона вирішила ще раз спробувати щастя в кінематографі. Тоді якраз Володимир Гардін набирав акторів для фільму "Анна Карєніна". Віру він взяв на маленьку роль лише з жалості. Великого таланту в цій юній жінці він не побачив. Згодом, переглядаючи кадри, співвласник майстерні Тіман вирішив, що така актриса змогла б зацікавити конкурента Євгенія Багера. Той не дивився на талант, для нього важливою була зовнішність. Віра отримала рекомендацію і подалася до Багера. Він був у захопленні. Прекрасний декоратор, він умів поставити і зняти акторів так, що їм майже не треба було грати. З того дня і почався зоряний шлях Віри Холодної. 50 фільмів за три роки. Під її вікнами ночували шанувальники, їй присвячували вірші та пісні. А вона в розпалі слави кинулася на фронт рятувати важкопораненого чоловіка. Саме Вірі вдалося відвоювати його в смерті, а не лікарям. А потім Володимир знову відправився на фронт. Він писав їй довжелезні і ніжні листи і передавав солдатами. Один із таких солдатів, побачивши Віру, почав приходити до неї щовечора. Просто сідав на табуреті дивився на неї. Це був Олександр Вертинський. Саме йому Віра завдячує званням Королеви кінематографа і тією скандальною репутацією, відгомін якої лунає й досі. Ні, вона не зраджувала чоловікові. Але фільми, романси Вертинського про лілового негра, який подавав манто, серія листівок-фотокарток (у Віри відкрився ще один талант – вміння оригінально одягатися – і вона вирішила заробити грошей ще й на листівках) у чоловічому одязі і циганських нарядах створили образ жінки-вамп. До речі, десь тоді було написано романс "Ваши пальцы пахнут ладаном", який скоро став пророцтвом.
У 1919 році, в окупованій Одесі під час зйомок фільму Харитонова "Княжна Тараканова", економлячи на всьому і живучи в готелі, де температура в номері була 9 градусів, Віра захворіла на грип і померла. Її тіло родичам не віддали. Обіцяли перевезти, але воно якимось чином зникло дорогою. Так само, як не збереглися її фільми – вціліло лише 5. Залишилися легенди, пісні, зйомки похорон, фотокартки і шлейф слави…
ЛІТЕРАТУРА
  • Василенко Л. Найяскравіша кінозірка "великого німого" / Л. Василенко // Полтавський вісник. – 2013. – 9 серп. – С. 19.
  • Жінка з екрана // Зоря Полтавщини. – 2011. – 2 груд. – С. 16.
  • Зімакова Л. "Ваши пальцы пахнут ладаном, а в ресницах спит печаль..." (Віра Холодна - зірка екрана початку ХХ століття) / Л. Зімакова // Слов'янський збірник. – Полтава, 2005. – Вип. 4. – С. 162-166.
  • Іоффе О. Зовсім не холодна Віра: повсякденне життя вітчизняної королеви екрану / О. Іоффе // Полтавський вісник. – 2019. – 1 серп. – С. 8.
  • Обелець Ю. Акторка родом з Полтави стала королевою німого кіно й диктувала моду сучасницям / Ю. Обелець // Коло. – 2016. – 1-7 верес. – С. 14.
  • Подобна Є. Королева, яка вміла говорити очима : [акторка німого кіно Віра Холодна ] / Є. Подобна // Полтавський вісник. – 2008. – 5 верес. – С. 25.
  • Рижков Р. Вони творили наш кінематограф : [зокрема, В. В. Холодна] / Р. Рижков // Вісті. – 2014. – 12 верес. – С. 5.
  • Хусточка М. Віра Холодна: від Полтавської Галушки до королеви екрана / М. Хусточка // Вечірня Полтава. – 2013. – 7 серп. – С. 5.
  • Як "убивали" велику "німу" // Вечірня Полтава. – 2019. – 25 верес. – С. 5.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...