БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

суботу, 7 травня 2016 р.

ВІДКРИТТЯ ПАМ'ЯТНИКА ГЕТЬМАНУ МАЗЕПІ

Іде дощ радує всіх навколо, він забарвлює листя дерев більш яскравими і свіжими фарбами.
Сьогодні довгоочікувана подія у Полтаві нарешті відбулась –  відкрили пам’ятник Іванові Мазепі.
Цивілізоване людство завжди ставило пам’ятники, пам’ятні знаки історичним, визначним подіям та відомим діячам. Та і самі пам’ятники мають свою неповторну історію, не схожу ні на одну іншу.
Сам пам'ятник привезли з Києва і презентували городянам ще у жовтні 2015 року, на День захисника вітчизни. Вага бронзового монумента складає 2,5 тонни, а висота - 3,20 метра.
На Соборній площі, за участі Президента України Петра Порошенка, відбулося урочисте відкриття пам’ятника гетьману.
«Від Богдана до Івана не було гетьмана»… Цією приказкою українці ще за життя Мазепи визначали історичний масштаб його постаті. 22 роки міцною рукою він тримав булаву і поклав край сумнозвісній Руїні. Натомість імперія не шкодувала чорної фарби, аби спотворити його образ. Та це не завадило, а

навпаки допомогло Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії; прапором нашого руху до незалежності – до тієї мети, яку Мазепа, йдучи попереду свого часу, усвідомив вже через 50 років після Переяслава. Історія
цього монумента великому гетьманові дуже складна. Ідея встановлення пам’ятника зародилася в середовищі української молоді, представники якої ще 1989 року зібралася у Полтаві, щоб перешкодити імперському святкуванню чергової річниці Полтавської битви. Увіковічити Івана Степановича у Полтаві намагалися з середини минулого десятиліття, та навіть готову скульптуру не вдавалося встановити. Жалюгідна ж спроба її підірвати, яка сталася буквально днями, – неначе остання конвульсія п’ятої колони на території Полтавщини”, – сказав Петро Порошенко.
Президент України висловив вдячність ініціатору спорудження пам’ятника – голові Полтавського обласного об’єднання товариства «Просвіта» Миколі Кульчинському, всім меценатам проекту та громаді міста, яка ухвалила справедливе рішення відкрити пам’ятник Мазепі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...