БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 18 лютого 2019 р.

СЛАВИ КОЗАЦЬКОЇ ПІСНЯР

Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище Сиченко) (1921-1988) з 1953 року жив і працював у м. Лубни. Він – визнаний майстер слова, у творчому доробку якого твори для дітей, історична проза про далеке минуле України і буремне ХХ століття. У своїх творах він одержимо і талановито підкреслив багатовіковий досвід українців, багатий і повчальний як на суспільні змагання, так і на високу духовність.
Письменник був також вдумливим і об'єктивним критиком, мудрим і тактовним наставником. Важко переоцінити його вклад і у справу вшанування класиків вітчизняної літератури й письменників-земляків, чий життєвий і творчий шлях був нерозривно пов'язаний з Полтавщиною.
У 2001 році, вшановуючи пам'ять письменника-земляка і на честь його 80-річчя від дня народження, була заснована премія імені Володимира Малика. Заснували її Лубенська міська рада та редакція газети "Лубенщина" за пропозицією Фонду імені В. Малика "Слово", почесним головою якого є син письменника Олександр Сиченко. Премією відзначаються письменники, літератори, науковці, журналісти, працівники освіти, культури, ділові люди, громадські і державні діячі за творчі здобутки у популяризації культури та історії України і рідного краю, які були опубліковані та оприлюднені протягом останніх двох років. Присуджується щороку за такими номінаціями: "Література і публіцистика"; "Краєзнавство і народна творчість"; "Мистецтво і монументальна скульптура".

Малик, В. Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім [Текст] : романи / В. К. Малик. - К. : Український Центр духовної культури, 1999. - 416 с.

Роман «Князь Ігор» присвячений історичному походу Новгород-Сіверського князя Ігоря Святославича на половців 1185 року. Герої роману потрапляють у самий вир трагічних подій, де на них чекають і тяготи походу, і криваві сутички з ворогом, полон і втеча з нього. Випробування долі ще більш зміцнили в усіх — від князів до простих людей — прагнення жити вільно на своїх землях і відстоювати цю свободу. До видання також увійшло «Слово о полку Ігоревім», перекладене та реконструйоване В. Маликом.

Малик, В. Таємний посол [Текст] : роман / Володимир Малик. — Харків: Фоліо, 2012. — 477с. 

У тетралогії «Таємний посол» розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII століття, про трагічні події в Україні після Чигиринських походів та про оборону Відня (влітку 1683 року). Читачі будуть у захваті від карколомних пригод безстрашного розвідника козака-відчайдуха Арсена Звенигори та його побратимів, чиї діяння й самовідданість у борбтьбі за «други своя», за честь, справедливість і людяність роблять їх справжніми лицарями «без страху і докору».
До видання увійшли третя і четверта книги тетралогії.



Малик, В. Чорнобривці [Текст] : (спогади) / В. К. Малик. - Полтава : АСМІ, 2007. - 228 с.

Під загальною назвою "Чорнобривці" у книзі вміщено спогади, початок незакінченого однойменного роману, поетичну легенду "Журавлі - журавлики" та поезії молодих років.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...