БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

неділю, 17 липня 2016 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ШАХІВ

Ймовірно, немає такої гри про яку так багато і протягом стількох сторіч писали, як шахи. Їх іменують "Королівською грою". Шахи, ймовірно, найстаріша з відомих ігор, деякі вчені стверджують, що їм близько 5000 років.
20 липня за рішенням Всесвітньої шахової федерації відзначається Міжнародний день шахів. Ось уже тисячі років шахова гра радує людей, робить їх краще, розумніше, чистіше, шляхетніше. Жоден вид спорту не привертав до себе такої пильної уваги майстрів слова, як шахи. Її оспівували Омар Хайям і Фірдоусі, Шекспір і Сервантес, Вольтер і Гете, Стефан Цвейг і Набоков... В їхніх творах часто зустрічаються сцени, думки і образи, навіяні шаховим мистецтвом. 
Згадаємо книги, в яких шахи посідають значне місце. Поява шахових фігур у книгах найчастіше є своєрідним знаком, адже вони є символом інтелекту, дедукції і стратегічного мислення.

БІБЛІОГРАФ РЕКОМЕНДУЄ:

Перес-Реверте, А. Фламандська дошка [Текст] : роман / А. Перес-Реверте ; пер. з ісп. С. Ю. Борщевського. – Х. : Фоліо, 2012. – 442 с. 
Роман відкриває читачеві світ антикварів і колекціонерів, у якому старовинна картина фламандського художника XV століття Пітера ван Гюйса є ключем до розгадки жорстоких злочинів, що скоєні в наші дні: за кожну програну фігуру в шаховій партії заплачено людським життям. Злочини тривають, і все ясніше стає жахливий задум убивці.


Вербер, Бернар.  Последний секрет [Текст] : роман / Б. Вербер ; пер. с фр. Ю. Ватагиной. - М. : Гелеос : РИПОЛ классик, 2009. - 448 с
Геніальний вчений розігрує вирішальну шахову партію з комп'ютерним мозком. На кону - звання чемпіона світу. Перемога на стороні людини. Зал аплодує. І раптом переможець несподівано помирає. Журналісти починають своє власне розслідування.

Ильф, И. Двенадцать стульев [Текст] / И. А. Ильф, Е. П. Петров. - Одесса : Маяк, 1990. - 605 с.
Багато читачів, у тому числі шахістів, знають цю книгу напам'ять, а відомий гросмейстер Михайло Таль навіть писав про неї свою дипломну роботу. Глава, присвячена сеансу одночасної гри великого комбінатора Остапа Бендера у Васюках, - один з кращих зразків гумору в художній літературі. Багато шаховихфраз з цього безсмертного роману давно перетворилися на афоризми: «Гросмейстер зіграв е2-е4», «Міжпланетний шаховий турнір», «Вам мат, товаришу гросмейстер», «У мене всі ходи записані» та ін.

Керрол, Льюїс. Аліса в Задзеркаллі [Текст] / Л. Керрол ; [пер. з англ. В. Г. Наріжної]. - Х. : Фоліо, 2012. - 157 с. : тв. - (Дитячий світ)
Гортаючи сторінки цієї яскравої, з веселими і кумедними малюнками книжки, читач разом з дівчинкою Алісою потрапить у захоплюючий світ Задзеркалля, познайомиться з його незвичайними мешканцями - шаховими фігурами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...