БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 5 січня 2016 р.

"МИ ПРИХОДИМО У СВІТ ДЛЯ ЛЮБОВІ.." ЛІРИКА ГАННИ ЧУБАЧ

Народилася Ганна Танасівна Чубач у переддень Різдва, 6 січня 1941 року, в селі Плоске Муровано-Куриловецького району на Вінничині в сім'ї хліборобів.
Закінчила вечірню школу робітничої молоді, факультет журналістики Українського поліграфічного інституту та Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. М. Горького в Москві. 
Працювала в редакціях газети "Літературна Україна" та журналу "Дніпро". Авторка 30 поетичних збірок ("Журавка" (1970), "Жниця" (1974), "Ожинові береги" (1977), "Заповіти землі" (1978), "Срібна шибка" (1980), "Святкую день" (1982), "Житня зоря" (1983), "Листя в криниці" (1984), "Літо без осені" (1986) та інших) й понад 200 естрадних пісень. За назвою першої ліричної збірки друзі одразу ж стали називати її ясноокою Журавкою. 
За ці роки в поетеси вийшло понад 70 книжок. Кілька з них адресовані дітям: "Вивчаймо самі", "Сонячна абетка", "Алфавітні усмішки", "Жук малий і волохатий", "Черепаха Аха", "Прикмети — не секрети" та інші. Дітям полюбилися її вірші, скоромовки, лічилки для дошкільнят і молодших учнів. Нині малята залюбки вивчають у садочках і школах літери за її "Абетками" та весело-виразні вірші. 
Вірші поетеси перекладено російською, англійською, німецькою, чеською, болгарською, угорською, монгольською та іншими мовами. 
Нині Ганна Танасівна Чубач – заслужений діяч мистецтв України, лауреат республіканської премії імені Павла Усенка, Марусі Чурай, Міжнародної премії «Дружба», поетеса Божою милістю, і дитяча Берегиня. У 1997 р. у поїздці до Вашинґтона на Всесвітню конференцію «Література ХХІ століття» Чубач обрали радником від слов’янських народів. На Міжнародній презентації виставки «Жіночі голоси української літератури» (організованої у січні 2003 р. Національною парламентською бібліотекою України) серед видатних українок-письменниць таких, як Олена Пчілка, Леся Українка, Марко Вовчок, Ольга Кобилянська, Наталя Кобринська, Ліна Костенко, названо і ім’я Ганни Чубач. 
Як усі талановиті люди, пані Ганна витримала нелегкі життєві випробування. Та вона вистояла. Тому, що мріяла й не опускала рук: «Я – рокована, що намрію, те й збувається. Люди приходять ті, з якими хочу спілкуватися. Чоловік у мене прекрасний – я такого собі намріяла, й ми зустрілись, дарма, що не в молоді роки».
Проживає у м. Києві, веде авторську радіопередачу «Дзвінка ріка» (Канал «Культура»). 

Твори Ганни Чубач

Чубач Г. П. Радість висоти : поезіі / Г. П. Чубач. - К. : Пульсари, 2012. - 208 с.
"Радість висоти" —  книга творів відомої поетеси Ганни Чубач. Мелодійні за звучанням, глибокі за змістом, вони возвеличують злети людського духу серед буденності прагматичного життя.
Талановито і тривожно змальовує поетеса наш час і кожним рядком засвідчує свою громадянську причетність до суспільного життя України.

Чубач Г. П. Батьківщина Україна : патріотичні вірші для дітей / Г. П. Чубач. - Донецьк : Сталкер, 2004. - 48 с. : іл.
Збірка патріотичних віршів розкриє перед дитиною знання про родину, державну символіку, столицю, різні регіони України. Книга розвиває в маленького читача любов і повагу до рідного краю. Кожна поезія супроводжена малюнками художниці Юлії Правдохіної. Дитячою молитвою до янгола—охоронця наповняться серця усіх людей, колисковою піснею із побажанням мудрості усім діткам на землі завершується збірка поезій.


Чубач Г. П. Небесна долина : вибр. поезії / Г. П. Чубач. - К. : Український письменник, 1993. - 367 с.
Книгу вибраних і нових поезій відомої української поетеси Ганни Чубач «Небесна долина» з радістю вітатимуть читачі і критики, що стежать за творчістю авторки. Навіть пекуча печаль поетеси світиться добротою і
всепрощенською любов'ю до Людини.

Чубач Г. П. Веселі Хтосики : вірші / Г. П. Чубач. - Х. : Школа, 2007. - 81 с. : тв. - (Золота колекція української поезії для дітей).
До книжки увійшли абетки, лічилки, скоромовки, загадки-відгадки, смішні побрехеньки, вірші, зігріті любов'ю поетеси до дітей, адже вона писала, що в ній багато є любові, більше, ніж її самої. Молитвою до янгола-хранителя, до Божої Матері, до Бога єдиного починається книга.
Хто вони, веселі Хтосики? Відповідь на це запитання маленькі читачі знайдуть у смішних віршиках, побрехеньках, казочках, абетках, лічилках-навчилках, ловких скоромовках, загадках-відгадках, у цілій торбі сміху, яку так любить малеча.

Чубач Г. П. Поетеса Божою милістю : публіц. нарис ; поезія / Г. П. Чубач. - К. : Бібліотека українця, 2001. - 192 с.

Чубач Г. П. Святкую день : вірші та поема / Г. П. Чубач. - К. : Радянський письменник, 1982. - 102 с.

Чубач Г. П. Срібна шибка : поезії / Г. П. Чубач. - К. : Молодь, 1981. - 119 с.

Про життя і творчість Ганни Чубач

Бакуменко О. Острів надій і сподівань / О. Бакуменко // Демократична Україна. - 2011. - 11 лют. - С. 20
Ганна Чубач : (Талановита українська поетеса, визначна громадська діячка) // Портрети сучасниць. - К., 2003. - С. 116 -117
Голота Л. Ганна Чубач : " Живеш, як всі. А йдеш до столу, наче до престолу " / Л. Голота // Слово Просвіти. - 2009. - ч. 39 (1-7 жовт.). - С. 8-9
Городня Л. Ганна Чубач / Л. Городня // Розкажіть онуку. - 2015. - № 1. - С. 4
Журавка з подільського жита [Текст] : до 70-річчя від дня народження Г. Т. Чубач // Календар знаменних і пам'ятних дат. - К., 2011. - № 1. - С. 32-41
Лобовик І. "Наша воля - іще не для нас" : Ганна Чубач. "Озвучена печаль". Поезії. (К.: "Пульсари", 2003) / І. Лобовик // Літературна Україна. - 2004. - 22 січ. - С. 3
Медуниця М. Неповторна мить поезії : Ганна Чубач. Серед зневір і сподівань. Лірика. - К.: Університетське вид-во "Пульсар", 2006 / М. Медуниця // Літературна Україна. - 2006. - 26 жовт. - С. 6
Мовчун А. Земна й небесна лірика Подільської Журавки : (до ювілею Ганни Чубач) / А. Мовчун // Початкова школа. - 2011. - № 1. - С. 40-42
Троян О. "Ми приходим у світ для любові..." Лірика Ганни Чубач / О. Троян // Все для Вчителя. - 2014. - № 10. - С. 133-134

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...