БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

РЕЦЕНЗІЯ ОКСАНИ ЗЕЛІК НА РЕТРОСПЕКТИВНИЙ ЗБІРНИК БІБЛІОГРАФІЧНИХ ВИДАНЬ (2003-2018) "З ВІНКА ШАНИ ОЛЕСЕВІ ГОНЧАРУ"


                               Рецензія на збірник : 
Постать Олеся Гончара важко переоцінити у культурному полі Полтавщини. Інтерес науковців різних галузей засвідчує не лише важливість Гончаревих творів, а й бажання дослідників актуалізувати творчість Олеся Терентійовича у сучасному соціокомунікативному просторі. 
Ювілейні дати традиційно активізують як дослідницькі пошуки, так і різноманітні заходи на вшанування постаті митця. Саме на важливості ювілейних практик для науки, культури, освіти, виховання, формування культурної ідентичності наголошує упорядниця ретроспективного збірника бібліографічних видань Надія Требіна. У своїй роботі бібліограф звернула увагу саме на наукові, методичні, науково-популярні дослідження, видання, підготовлені до ювілеїв письменника за останні 15 років. Власне і сам збірник бібліографічних видань вийшов друком до 100-річчя від дня народження Олеся Гончара, ім'я якого носить бібліотека. 
Відзначимо вдалу структурну організацію видання. Рецензована праця знайомить читачів із основними датами життя і творчості письменника, пропонує біобібліографічні розвідки про митця, знайомить із сучасними виданнями творів О. Гончара, систематизує літературу про митця і про його творчість, спогади про письменника, листування. Окремий розділ упорядниця присвятила публікаціям, у яких йдеться про увічнення пам’яті Олеся Терентійовича. Пропоновані рубрики створюють сприятливі контексти для широко ознайомлення із творчістю Олеся Гончара. 
У ретроспективному збірнику подаються видання, які засвідчують різноаспектне прочитання сучасною наукою творів українського класика. 
Цікавою особливістю роботи є дайджест про Міжнародну недержавну українсько-німецьку літературну премію імені Олеся Гончара і короткі відомості про полтавців – лауреатів премії. 
Пропонований збірник – цілісне системне дослідження ювілейної літератури, присвяченої Олесеві Гончару. Видання є цінним і актуальним як з точки зору збору і систематизації матеріалу, так і комемораційних практик. 
Аналіз ретроспективного збірника бібліографічних видань переконує у важливості і значущості такого видання, адже воно знайомить широке коло читачів із ювілейною літературою і формує спадковість культурних традицій. Упорядковані матеріали – ґрунтовний науково-практичний доробок, який сприятиме актуалізації інтересу до творчості Олеся Гончара, стане у нагоді молодим і знаним дослідникам української літератури. 


Зелік Оксана Андріївна, 
старший викладач кафедри журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...