БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 6 жовтня 2015 р.

ВУЛИЦЯ ЧУРАЇВНИ

Прямує від проспекта М. Вавилова до провулка Рибальського.
Маруся Чурай (Чураївна) – піснетворка, співачка.
Усе, що стосується М. Чурай, межує з легендою.
Народилася вона в Полтаві, в родині урядника Полтавського козацького полку. Будинок Чураїв стояв на березі Ворскли, недалеко від місця, де 1650 року був заснований Хрестовоздвиженський монастир.
Маруся була обдарованою дівчиною. З чарівною зовнішністю і добрим серцем, вона мала ще і гарний голос, складала пісні і чудово їх виконувала. З її піснями жили, працювали, ходили в походи. На перший погляд ці пісні про кохання. Вона багато пісень писала про нещасливе кохання, зраду, але в них – високі у своєму почутті, непохитні у вірності українські дівчата. У любові її героїні визнають тільки правду. А ще в піснях Чураївни – мораль і звичаї нашого народу. За ними можна вивчати етику українців.

БІБЛІОГРАФ РЕКОМЕНДУЄ:

- Дівчина з легенди – Маруся Чурай. – К.: Дніпро, 1974. – 108 с.
- Маруся Чурай – дівчина з легенди // Сто великих загадок історії України. – К., 2008. – С. 260-262.
- Мелешко, В. Маруся Чурай – легенда чи реальність? / В. Мелешко // Українське козацтво: історія, сучасність, майбутнє : матеріали конференції (2004). – Полтава, 2005. – С. 231-238.
- Трагічна доля піснетворки Марусі Чурай // Халимон В. Полтавщина очима краєзнавця. – Полтава, 2009. – С. 6

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...