БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 13 вересня 2016 р.

МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ КОЧЕРГА

Народився 15 вересня 1971 року в селі Вищий Булатець Лубенського району. Микола Кочерга закінчив школу в рідному селі, потім – училище культури ім. І. П. Котляревського в Гадячі. 
Перші літературні здібності помітила мати поета, коли побачила його вірш про пташок, які замерзли в небі. Перший вірш написав у третьому класі під враженням від поезії Максима Рильського "Війна Червоної і Білої троянди". Зустріч із письменником Петром Лубенським стала знаковою в житті молодого літератора, бо знаменитий земляк дав йому слушні поради, по-батьківському підтримав молодого поета.
Вірші поета хвилюють глибиною думки, образністю, яскравістю. Відчувається, що поет безмежно закоханий у життя, у навколишній світ, у народну пісню. Поет не боїться говорити на теми болючі та соціально важливі для кожної людини. В його творах вир емоцій та почуттів змушує кожного задуматися над сенсом життя та проблемами буденності.
Микола Кочерга - автор збірок поезій "Між гріхом і часом" (присвячена світлій пам'яті П. Лубенського), "На березі віків", "Янгол Україною ходив", роману "Армагеддон", поеми "Вітер". Вірші та оповідання регулярно друкує в періодиці. Його улюбленими поетами є Л. Костенко, В. Симоненко, М. Рильський, О. Олійник.
Дід та батько письменника любили музику, тому і передали цю любов йому. Мати вирішила віддати сина до музичної школи, де б він міг розвивати свої творчі таланти. Поет бере участь у багатьох пісенних фестивалях, був учасником фестивалю "Шансон". Його перша професійна пісня "Зорі". Микола Кочерга відомий і як композитор, виконавець власних пісень, талановитий педагог із вокалу. Частину своїх творів поет із музичною освітою перетворив на авторські пісні. Одна з них, про рідну матір.
У піснях М. Кочерги здебільшого покладені історії із життя. Автор говорить, що тема пісні направляє його у виборі стилю музики. Поет працює у стилі шансону та поп-року.
М. Кочерга лауреат літературно-мистецької премії імені Василя Симоненка, міськрайонного конкурсу "Поетична весна Лубенщини". Член літоб'єднання імені Олеся Донченка та Полтавської спілки літераторів.
Працює художником у місті Лубнах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...