БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

суботу, 2 березня 2019 р.

ДО 160 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ШОЛОМ-АЛЕЙХЕМА

2 березня 1859 – Народився Шолом Нохумович Рабинович у м. Переяслав (нині Переяслав-Хмельницький) у родині крамаря. Дитинство пройшло в містечку Воронків. 
1873-1876 – Навчання в переяславському повітовому училищі. За блискучі успіхи в навчанні одержує стипендію. Училище закінчив із відзнакою. Подальшу освіту здобути не зміг: не прийняли до житомирського учительського інституту, бо підлягав призову на військову службу 
1877-1880 – Трирічне перебування в маєтку багатого орендаря Лоєва, в Софіївці, як вчителя його дочки Ольги. Почав друкуватися в єврейських газетах. 
1880 – Одержує посаду казенного рабина у м. Лубни. 
1883-1887 – Одруження з Ольгою Лоєвою. Переїзд із Білої Церкви до Києва. Непрактичність у ділових справах призводить до банкрутства. Публікує серії фейлетонів та начерків, оповідання, повісті. Створює перший соціальний роман "Сендер Бланк та його сімейка". 
1890 – Через переслідування кредиторів змушений виїхати за рубіж. Живе у Франції, Австро-Угорщині. Після сплати боргів тещею повертається до сім'ї. 
1891 – Оселився в Одесі, друкується в місцевій періодиці. 
1894 – Починає друкувати свій класичний твір "Тев'є-молочник" і майже водночас із ним – роман "Менахем-Мендле". 
1908 – Повернення в Росію, подорож по країні. Під час виступу у Барановичах застудився, на два місяці був прикутий до ліжка. Через стан здоров'я змушений виїхати до Італії. 
1909 – Створює роман "Блукаючі зірки", написаний після трирічного перебування в Америці і спрямований проти американського способу життя. 
1912-1913 – Роман "Кривавий жарт" – протест проти національної і расової дискримінації. 
1913 – Починається тяжкий нервовий розлад. Лікувався в Берні, Відні, жив у Німеччині, Швейцарії, Австрії, Італії і лише на короткий час приїжджав на батьківщину. Перша світова війна застала в Німеччині, змушений був переїхати в Данію, а потім – до Нью-Йорка. 
13 травня 1916 – Через хворобу нирок та серця помер Шолом-Алейхем. Похований на Бруклінському кладовищі в Нью-Йорку. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...