БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 8 січня 2020 р.

ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО (1935—1963)

Псевдоніми — В. Щербань, С. Василенко, Симон. 
Василь Симоненко народився в с. Біївці Лубенського р-ну на Полтавщині 8 січня 1935 р. Ріс без батька, мати працювала в колгоспі. 
Протягом 1942—1952 pp. майбутній поет навчався в школі: 4 класи — у Біївцях (1942—1946), решта — у сусідніх селах Єньківцях (1946—1947) і Тарандинцях (1947—1952). 
У 1952 р. закінчив із золотою медаллю середню школу в Тарандинцях, вступив на факультет журналістики Київського університету імені Т. Шевченка. Брав участь у літературній студії імені Василя Чумака (СІЧ).
У 1957— 1960 рр. працював у газеті "Черкаська правда", потім, у 1960—1963 pp.,— у газеті "Молодь Черкащини", власним кореспондентом "Робітничої газети", а також займався літературною творчістю. 
1962 р. Василь Симоненко став членом СПУ. Він планував вступати до аспірантури Інституту літератури АН УРСР, вийшла єдина його прижиттєва збірка "Тиша і грім". 
У середині 1962 р. поета жорстоко побили працівники міліції залізничної станції ім. Т. Шевченка (м. Сміла). У зв'язку з тим, що влада всіляко боролась з Василем Симоненком, можна зробити висновок, що це побиття не було випадковим.
13-го грудня 1963 р. поет помер у черкаській лікарні (за офіційною версією, від раку), похований у Черкасах.
У секторі краєзнавчої літератури та бібліографії діє книжкова експозиція "Лицар нескореного покоління", у якій представлені твори Василя Симоненка, спогади про нього та його творчість.
Запрошуємо всіх зацікавлених читачів завітати до обласної юнацької бібліотеки ім. О. Гончара для ближчого знайомства з творчим надбанням Василя Симоненка.

Симоненко В. Народ мій завжди буде: Вірші та казки / В. Симоненко. – К. : Веселка, 1990. – 159 с.
Книжку склали вірші, поеми, легенди та казки, які яскраво представляють самобутність митця і давно полюбилися читачам. Твори сповнені любові до народу, до його багатостраждальної історії, вчать добру і милосердю, нетерпимості до підлоти і захоплюють щирістю, мужністю, ліризмом і ніжністю.

Симоненко В. Ти знаєш, що ти – людина: Вірші, сонети, поеми, казки, байки / В. Симоненко. – К. : Наук. думка, 2005. – 296 с.
До книги увійшло багато поезій, які з тих чи інших причин раніше не публікувалися. Упорядник відшукав і включив до збірки навіть ті твори, що були написані поетом на замовлення редакцій газет та журналів і носили певне політичне забарвлення, як того вимагала тодішня номенклатурна ідеологія, і як сам поет часто підписував псевдонімами.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...