БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 27 червня 2019 р.

ПРАВОСЛАВНІ ПЕРЛИНИ ПОЛТАВЩИНИ

Полтавщина може по праву пишатися своєю історичною, духовною спадщиною, що є втіленням християнської моралі та духовності у становленні українського суспільства. Більшість культових споруд на теренах губернії (області) будувалося за козацькі кошти, що свідчить про славетні меценатські традиції.
Доля монастирів Полтавщини  є цікавою сторінкою в історичному розвитку краю, частиною історії України. Монастирі почали виникати в Київській Русі ще в Х-ХІ ст. після запровадження християнства (988-989 рр.) і відіграли значну роль у поширенні й утвердженні нової релігії, що сприяло консолідації східнослов'янських племен, становленню феодальних відносин на Русі, зміцненню держави в цілому.
Все це стосується і монастирів полтавського краю. Відомостей про те, які з них, крім двох переяславських, існували до монголо-татарської навали на території, ми не маємо. Більш конкретні дані дійшли до нас  уже XV ст.. 
Під час нашої подорожі відбудеться  знайомство з цікавою історією православних монастирів Полтавщини (Полтавської губернії).
Чоловічі монастирі:
Красногірський Гадяцький Миколаївський,
Мгарсько-Лубенського Спасо-Преображенського,
Пивогірський (Пивгородський) Миколаївський,
Скельський Преображенський, 
Сокільський Преображенський, 
Сорочинський Святомихайлівський монастир.
Жіночі монастирі:
Великобудищанський Троїцький (Преображенський),
Козельщинського Різдвяно-Богородицького, 
Полтавського Хрестовоздвиженського,
Пушкарівський Вознесенський монастир.
Всі вони пройшли складний шлях становлення і випробувань стійкості, Віри.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...