БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 8 січня 2019 р.

"ВІН – З ПОРОДИ ВОЖДІВ…"

Полтавець Симон Петлюра – Головний Отаман Української Народної Республіки – одна з найвизначніших постатей української історії, символ українських Визвольних змагань1917-1920-х років.
У топ-10 книжок 2018 року ввійшло біографічне дослідження доктора історичних наук, професора Сергія Литвина "Симон Петлюра у боротьбі за самостійну Україну". 
Життєпис Петлюри став своєрідним фоном для показу суперечностей і нюансів епохи, в якій він проводив свою боротьбу. Розпочавши з розповіді про родину Петлюри, Литвин проводить читача через різні етапи діяльності свого героя: від роботи з українізації війська колишньої Російської імперії та розбудови війська вже незалежної УНР, через драматичні моменти повстання Директорії та відважної, але приреченої війни проти одразу кількох сильніших ворогів, і до активності на еміграції та загибелі. 
Головна "родзинка" видання – дуже рясне цитування періодики, спогадів, листів, нормативних актів та інших документів 1900-1920-х років. Інший цікавий сюжет дослідження – оскарження С. Литвином деяких стереотипів, пов'язаних із С. Петлюрою. Наприклад, про антисемітизм Симона Васильовича, про його персональну відповідальність за "отаманщину", про "продаж Галичини" полякам тощо. 
Автором наведено багато цінних фактів про тогочасні відносини України з Росією. 
Дослідження адресоване тим, хто цікавиться історією України, Полтавщини, тим паче, що у травні 2019 року буде відзначатися 140-річчя від дня народження нашого земляка. Книга наявна у фонді нашої бібліотеки.
Литвин С. Симон Петлюра у боротьбі за самостійну Україну / С. Литвин. – К.: Смолоскип, 2018. – 680 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...