БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

неділю, 6 січня 2019 р.

РІЗДВО: СТАРОДАВНІ ВОРОЖІННЯ ТА ОБРЯДИ

Українські православні готуються відзначати одне з головних церковних свят – Різдво Христове. 6 січня святкують святвечір, а в ніч на 7 січня в православних храмах відбуваються різдвяні богослужіння. 
Історія свята Різдва Христового. 
У цей день віряни відзначають народження Ісуса. Згідно з віровченням, Діва Марія та її чоловік Йосип прийшли до Віфлеєма для участі в переписі населення. Оскільки зупинитися їм було ніде, вони ночували в печері, де був загін для худоби. Тут і народився Ісус, а ясла стали для нього колискою. Народження Ісуса Христа Коли народився Ісус, від Віфлеємської зірки почало йти яскраве світло, яке і сповістило світу про народження Спасителя. Світло зірки вказало дорогу й східним мудрецям - волхвам, які щедро обдарували немовля - звідси і бере свій початок традиція дарувати подарунки на Різдво.
Цей день протягом століть наділяли містичним змістом. 
Різдвяні ворожіння на судженого. 
Слід зазначити, що православна церква ставиться до ворожіння негативно, стверджуючи, що майбутнє відомо лише Богу. Тим не менш, у східних слов'ян ще в стародавні часи склалася традиція ворожити у святочні дні. "Святочні" ворожіння проводяться в період між різдвяним Святвечором, 6 січня, до Водохреща, 19 січня. Серед молодих дівчат було популярним ворожіння на судженого. 
В ніч перед Різдвом вони виходили на вулицю і питали ім'я упершого зустрічного чоловіка. Те ім'я, яке він виголосить, і було ім'ям майбутнього супутника. У святочні дні дівчата ворожили на судженого. 
Крім того, дівчата ходили слухати розмови під вікна чужих будинків, щоб дізнатися яким буде їх життя в заміжжі. Якщо розмова була веселою, дівчину чекало щасливе і радісне життя. 
У святочні вечори дівчата кидали через ворота своїх дворів черевики, щоб дізнатися, куди їх заберуть заміж. На це вказував носок черевика: в яку сторону він обернений – туди суджений відвезе наречену. Якщо носок черевика обернений у бік будинку дівчини, до наступного різдва їй заміж не вийти. 
В різдвяну ніч дівчата намагалися побачити образ майбутнього чоловіка за допомогою дзеркал. Для цього дівчина сідала в темряві між двома дзеркалами, запалювала свічки і починала вдивлятися у відображення, примовляючи: "Суджений, ряджений, прийди до мене на вечерю". 
Різдвяні обряди.
У народі вважалося, що у святочні дні нечиста сила слабшає, і на землю спускаються ангели. В ці дні прийнято загадувати бажання – найпотаємніші з них ангели виконають. Бажання треба загадувати перед сном, після цього бажано ні з ким не розмовляти до ранку.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...