БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 3 грудня 2018 р.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОЛОНТЕРА


5 грудня у всьому світі щорічно відзначається Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку. Така офіційна назва свята волонтерів, або добровольців, проголошеного рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року. 
Волонтер – у перекладі з англійської мови означає добровільний помічник. У всесвітній декларації Добровольців сказано, що вони мають право присвячувати свій талант, час, енергію індивідуальним і колективним акціям , не очікуючи винагороди. І ці люди безоплатно витрачають свій вільний час і сили на благо суспільства,за покликом серця надають допомогу іншим у лікарнях, дитячих будинках, притулках, школах, піклуються про людей похилого віку, про всіх, хто того потребує. Волонтерська діяльність є формою благодійництва. 
Волонтерською діяльністю люди займались з давніх часів. Початком сучасного волонтерського руху вважають створення Міжнародного комітету Червоного Хреста у 1859 році. У ХХ столітті рух активно розповсюджувався, зокрема, після Першої світової війни, коли німецька і французька молодь відновлювала зруйноване війною господарство. Якщо у 1987 році у світі налічувалось 80 мільйонів волонтерів, то на початок ХХІ століття їх кількість зросла до 140 мільйонів. Найактивніше добровольці діють в Америці (де діяльність є вагомою складовою культури), Франції, Нідерландах, Данії, Ірландії. В Англії, Канаді майже половина населення – волонтери. 
В Україні волонтерство протягом десятиліть спостерігалось поодинокими випадками, в 90-х роках ХХ століття стало більш помітним. Офіційно було визнано постановою Кабміну від 10 грудня 2003 року «Про затвердження Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг». 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про волонтерську діяльність» і постанова втратила чинність. 
Потужний сплеск волонтерської діяльності в країні був спричинений подіями Євромайдану та війни на сході. Тисячі поранених, біженці потребували допомоги. Все лягло на плечі волонтерів. Саме вони йшли добровольцями на фронт, збирали гроші по світу, продукти, одяг, медикаменти, тепловізори і все везли на фронт. Для них це – покликання, спосіб життя. Сьогодні вони сприяють перемозі України у війні і збереженню державності. 
Волонтерська діяльність як прояв милосердя і доброчинності буде існувати доти, доки існуватиме потреба людей у допомозі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...