БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 14 серпня 2018 р.

ГЕТЬМАН ВАДИМ ПЕТРОВИЧ

(12.07.(за ін. даними - 18.01.) 1935, село Снітин Лубенського району Полтавська область - 22.04.1998 , м. Київ)
Вадим Петрович Гетьман був людиною всебічно обдарованою. Йому належить слава фундатора банківської системи незалежної України, ініціатора й розробника української грошової реформи, організатора Української міжбанківської валютної біржі. Він очолював Національний банк України, біржовий комітет Української міжбанківської валютної біржі. Народний депутат України першого і другого скликань, один із найактивніших творців Конституції України, Вадим Петрович був великим життєлюбом і мав солідні спортивні досягнення. Майстер спорту з гандболу, голова Федерації цього виду спорту, завзятий шахіст – таким його й запам'ятали сучасники.
Вадим Гетьман не належав до династій фінансистів. Він народився в сім"ї вчителів на Полтавщині. Рішення про вступ до Київського фінансово-економічного інституту було випадковим, але він закінчив його з відзнакою й ніколи потім не шкодував щодо обраної професії.
Після закінчення інституту В.Гетьман працював у банківських і фінансових установах Запорізької області. Його помітили як кваліфікованого працівника й талановитого організатора. У 1975 році Вадима Гетьмана призначили першим заступником голови Державного комітету цін України. Потім він очолював правління Агропромбанку України.
Із перших років незалежності України Вадим Гетьман бере активну участь у формуванні й становленні в країні банківської системи. 1992 року його обрано головою правління Національного банку України. Завдяки зусиллям Вадима Гетьмана в центральній фінансовій установі держави було започатковано технічне переоснащення: з'явилися електронна платіжна система, методологія електронних розрахунків, управління платіжних балансів тощо. У головних питаннях він був твердим і принциповим. Не поділяючи офіційної точки зору щодо умов виходу з рубльової зони, Вадим Гетьман подав у відставку. У 1993 році він створив Українську міжбанківську валютну біржу і очолив біржовий комітет. Двічі мешканці Уманського й Тальнівського виборчих округів обирали його до українського парламенту, де він плідно працював у Комітеті Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності, був керівником депутатської групи "Незалежні".
Вадима Гетьмана як політика й банкіра знали далеко за межами України. Він міг пишатися тим, що був одним із перших голів Національного банку України, першим поставив підпис на українській гривні, першим очолив біржовий комітет Української міжбанківської валютної біржі. Вадим Гетьман – автор і співавтор законів "Про ціни і ціноутворення", "Про економічну незалежність України", "Про банки і банківську діяльність", один із творців Конституції України. Він започаткував низку спеціальних видань, опублікував кілька наукових праць.
Життя Вадима Гетьмана трагічно обірвалося у квітні 1998 року від руки найманого вбивці, але його справа живе і служить розбудові незалежної України.
Л І Т Е Р А Т У Р А:
  • Гетьман Вадим Петрович (1935-1998) // Альманах визнання й пошани Полтавщини. – Полтава, 2003. – С. 46 – 47.
  • Патрікац, Л.М. Гетьман Вадим Петрович // Енциклопедія Сучасної України. –К., 2006. – Т. 5. Вод-Гн. – С. 578 - 579.
  • Перший автограф на українській гривні. Фінансист Вадим Гетьман //Мельничук Г. 100 незабутніх імен України. – К., 2005. – С. 57 – 59.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...