БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 4 травня 2018 р.

"В ТОЙ ВЕЧІР БУЛИ МИ ЩАСЛИВІ, БО ВРАНЦІ КІНЧИЛАСЬ ВІЙНА…"

Ці рядки – поетичний голос Олеся Гончара з далекого травневого дня 1945 року… Голос молодого воїна, за плечима якого були важкі фронтові дороги: оборонні бої, біль відступу, оточення і полон, визвольний похід, радість перемоги. Яким же був день Перемоги для 27-річного юнака?
В його фронтовому щоденнику з'явився запис: "День Перемоги. Гвардійський апофеоз неподалік Златої Праги. Той благовіст миру, і чехи – сяючі, і п' яні від щастя ми… Коли ми закінчили війну на полях Європи весною 1945-го , ми були тоді всі суцільними поетами, людьми, що ідеалізували життя, оспівували його, ми були закохані в кожну травинку, бо завтрашній день, усі безконечні грядущі дні уявлялися нам у розливі сонця й братерства. Ми були безсмертні – так принаймі ми відчували себе. Не буде життю кінця-краю, не буде ворожнечі, не буде більше ніколи страхіть, кошмарів, будуть тільки людяність, братерство, вселюдське вічне добро…". 
А ще радість перемоги над фашистською Німеччиною Олесь Гончар щиро, емоційно передав у незакінченій поемі "9 травня" (1945 рік), невеликий уривок з якої подаємо нижче: 
Спинися, живий і щасливий, 
Спинися на повнім скаку. 
Не раз біля теплої гриви 
Ти ж мріяв про мить таку! 

Дивися, як світ оживає 
На наших очах отут, 
Як кожне стебло посилає 
Зелений тобі салют. 

В мерзлій землі задубілій 
Був ти зігріваний ким? 
Цим ранком травнево-білим, 
Який уявлявсь таким. 
Саме таким, як нині, 
Єдиним у тисячі літ, 
Коли ув одній хвилині 
Втілився цілий світ. 

Коли, перерита металом, 
Земля у безлічі ран 
Ожила, підвелась, заграла, 
Ніби живий орган. 
Юна душа прагнула виповісти наболіле, тому враження, навіяні війною і пережиті серцем, змусили вчорашнього воїна взятися за перо. Світла пам'ять про полеглих фронтових побратимів стукала в серце, вона ввібрала в себе і кров, і журбу, і щастя Перемоги… Тема війни стала доленосною в творчості нашого "кревного полтавця". 
Письменник-фронтовик Віктор Астаф'єв відмічав: "Антивоєнні романи Олеся Гончара ставлю в рівень кращих світових досягнень у художньо-глибокому розкритті цієї теми". 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...