БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 24 січня 2018 р.

"ЛЮБЛЮ ПОЛТАВУ, ДЕ НАРОДИЛАСЯ..."

Так стверджує наша землячка, українська оперна співачка-сопрано, солістка Національної філармонії, лауреатка всеукраїнських, міжнародних конкурсів, зокрема, престижного – Марії Каллас (Афіни), заслужена артистка України Валентина Володимирівна Матюшенко. Не так давно вона відзначила ювілейний день народження.
У нас, полтавців, виникає резонне запитання: "Коли ж вона вперше почала співати?". Співачка каже: "Мама мені розповідала, що першою піснею був "Полтавський вальс" ("Над полтавським краєм білі голуби…"), який я заспівала у півтора року, а, взагалі, я почала співати раніше, ніж говорити".
Потім Валентина закінчила вокальне відділення Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка (клас викладача Є. М. Нагорного, який працює і до сьогодні, талант його відзначає співачка), Національну музичну академію України ім. П. І. Чайковського (клас професора Г. С. Сухорукової), аспірантуру вищеназваної академії.
Концертну діяльність вона розпочала у Полтавській обласній філармонії, у кінці 90-х рр. брала участь в офіційних концертах у Маріїнському палаці. З 2003 року – солістка Полтавської обласної філармонії, а з вересня 2004 року – солістка Національної філармонії України. 
За високий професіоналізм та творчу індивідуальність, уміння вдало поєднувати виконання сучасних та класичних творів Валентина Матюшенко визнана вітчизняною пресою найкращою молодою камерною співачкою України.
Недавно Валентина Володимирівна представила цикл творчих вечорів під назвою "Музичні подорожі країнами світу". Перша подорож – до Франції, друга – в Україну. Попереду – Італія. 
У планах співачки вісім концертів, і один підсумковий, що відбудеться в столиці України. Із цього циклу під назвою "Мальовнича Україна" відбувся також виступ і на київській сцені.
У цей цикл ввійшли українські народні пісні, сучасні, цикл романсів.
Завдяки школі Галини Сухорукової Валентина Матюшенко співає все!
Співпрацює у проекті "Перлини бароко", де співає духовні рідкісні твори разом із Національним ансамблем солістів "Київська камерата", з хором Київського Національного університету культури і мистецтв. Бере ті твори, які важко знайти в афішах, тобто ті, які взагалі не виконувалися в Україні або виконуються дуже рідко.
І, звичайно, народні пісні, духовні, арії з оперет. Улюбленою оперною арією співачки є вальс Джульєтти із опери "Ромео і Джульєтта" Ш. Гуно, улюбленим романсом – "Не пой, красавица, при мне" С. Рахманінова, улюбленою українською народною піснею – "Ой, я знаю, що гріх маю". 
Валентина Матюшенко побувала на гастролях у багатьох країнах Європи, але вважає найкращою рідну Україну. Вона пише: 
"Україна – це край моєї рідної оселі, домівка, місце, де я народилася та провела найкращі дитячі роки. Тут живе моя родина, друзі. Шаную та люблю традиції рідної землі. Любіть рідну землю!"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...