БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 4 жовтня 2017 р.

ПОМІЧНИКИ ТА ДРУЗІ ЛЮДИНИ

4 жовтня - прекрасний привід проявити любов до братів наших менших, адже саме в цей день відзначають Всесвітній день тварин. Це свято шанують не тільки представники природоохоронних організацій, а й просто звичайні люди, в житті яких тварини займають особливе місце.
Вперше це свято відзначали в 1931 році, коли відповідне рішення про його заснування прийняли засідателі Міжнародного конгресу прихильників громадського руху з захисту природи. Цей захід відбувся у Флоренції.
Однак очевидно одне - людина в переважній більшості випадків залишається чільною і домінуючьою істотою,  і ці відносини ніяк не можна назвати братніми.
У багатьох містах України за різні заслуги тваринам встановлюють пам'ятки. До вашої уваги найцікавіші з них.
Але українська любов до сала перевершила всіх: мало кому відомо, що за кількістю пам'яток свині Полтавщина є беззаперечним лідером в світі: на території області їх таких шість! 
Пам'ятник свині (Полтава)
Перший з них встановлений в минулому столітті на початку сімдесятих біля фасаду головного корпусу Полтавського науково-дослідного інституту свинарства імені О. В. Квасницького.
На території Полтавської державної аграрної академії (всього за двадцять метрів від цементної скульптури) стоїть пам'ятник. Це група з свині в натуральну величину і двох маленьких пастушків - хлопчика і дівчинки - в національному одязі.
Пам'ятник свині (Миргород)
Ще одна свиня "Оселлилися" на Батьківщині Миколи Васильовича Гоголя - в Миргороді. 
Пам'ятник розташований  біля славнозвісної калюжі, яку наш відомій на весь світ земляк описавши у повісті "Як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем". І ця водойма знаменита не только тим: Миргородська калюжа не висихає спекотного літа і не замерзає в морозну зимову погоду.
Пам'ятник свині (Горішні Плавні)
Захоплення  у жителів Горішніх Плавнів викликала гумористична скульптура "Свиня в багнюці", створена за ескізом Івана Куимова, учня 2-го класу дитячої художньої школи. Хлопчик переміг в конкурсі,  а скульптор О. Ю. Рябо за малюнком школяра зробив пам'ятник.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...