БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 26 травня 2022 р.

ІВАНИЧУК РОМАН ІВАНОВИЧ

Іваничук Роман Іванович
(27.05.1929-17.09.2016)
 
Народився 27 травня 1929 р. в с. Трач Косівського р-ну на Івано-Франківщині в сім'ї сільського вчителя. Закінчив філологічний факультет Львівського університету (1957). Працював викладачем мови й літератури на Львівщині.  В редакції журналу "Жовтень" ("Дзвін"). Обирався народним депутатом України 1-го скликання.
Автор збірок новел "Прут несе кригу" (1958), "Не рубайте ясенів" (1961), "Тополина заметіль" (1965), "Дім на горі" (1969), "Сиві ночі" (1975) ...
Твори Романа Іваничука видані російською, польською, словацькою та іншими мовами.
За роман "Манускрипт з вулиці Руської" удостоєний премії ім. Андрія Головка (1979), а за романи "Вода з каменю" та "Четвертий вимір"  Державної премії Української РСР ім. Т. Г. Шевченка (1985).
Член Національної Спілки письменників України з 1960 р.
Роман Іванович Іваничук помер на 88-му році життя, вранці 17 вересня 2016 року у Львові. 
Похований 19 вересня на Личаківському цвинтарі у Львові.
РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:
  • Іваничук Р. І. Черлене вино. Манускрипт з вулиці Руської : романи / Р. І. Іваничук. – Харків : Фоліо, 2006. – 381 с.
У романі "Черлене вино" відтворено події ХV століття: героїчна оборона Олеського замку, маленького острівка народної волі, що кинув виклик можновладній шляхті. "Манускрипт з вулиці Руської" воскрешає перед читачем Львів кінця ХVІ – початку ХVІІ століття, Львів періоду перших братських шкіл, в яких зароджувалися ідеї визвольної війни майбутньої Хмельниччини.
  • Іваничук Р. І. Журавлиний крик : романи / Р. І. Іваничук. – Харків : Фоліо, 2006. – 382 с. – (Українська література).
Роман "Журавлиний крик" присвячений подіям, що відбувалися у переломні часи української історії. Остаточна ліквідація гетьманства, знищення Запорізької Січі, спроба гайдамаків під проводом Івана Гонти і Максима Залізняка відродити втрачену українську державність, утвердження Катерини ІІ на престолі Московської імперії, розгром повстання Пугачова… На цьому історичному тлі діє головний герой роману – філософ Павло Любимський.
  • Іваничук Р. І. Четвертий вимір. Шрами на скалі : романи / Р. І. Іваничук. – Харків : Фоліо, 2007. – 447 с.
"Четвертий вимір" – твір, за який письменник був удостоєний Національної премії ім. Т. Шевченка, присвячений Миколі Гулаку, другу і соратнику великого Кобзаря, відомому математику, юристу, перекладачу-поліглоту, котрий володів майже двадцятьма мовами, людині, яка після ув'язнення в Шліссельбурзькій фортеці за свою діяльність у Кирило-Мефодіївському товаристві не мала права повернутися в рідну Україну. У романі "Шрами на скалі" розповідається про останні роки Каменяра – видатного українського письменника Івана Франка.
  • Іваничук Р. І. Вода з каменю. Саксаул у пісках : романи / Р. І. Іваничук. – Харків : Фоліо, 2007. – 414 с.
Роман "Вода з каменю" присвячений Маркіяну Шашкевичу (1811–1843) – українському поетові та громадянському діячеві, засновникові нової української літератури у Західній Україні. Автор розповідає, як Шашкевич захищав право на існування української мови, боровся проти введення польського алфавіту в Галичині, робив все, щоб, зберегти рідну мову та культуру. Його справу продовжив Іван Вагилевич – герой роману "Саксаул в пісках".
  • Іваничук Р. І. Бо війна – війною... Через перевал : романи / Р. І. Іваничук. – Харків : Фоліо, 2008. – 447 с.
Роман "Бо війна – війною…" – це розповідь про складний життєвий шлях галичанина, якому довелося пройти через Першу світову війну, еміграцію, повернення на Україну і репресії 1930-х років. "Через перевал" – химерний роман, який написаний, як зізнавався сам автор, у незвичній для нього формі. Шлях Майстра – головного персонажа роману – багато в чому нагадує шлях самого автора. Але при цьому Майстер присутній як у минулому, у часи Хмельницького та Дорошенка, так і у нинішньому часі.
  • Іваничук Р. І. Благослови, душе моя, господа... : щоденникові записи, спогади і роздуми / Р. І. Іваничук. – Львів : Просвіта, 1993. – 270 с.
  • Іваничук Р. І. Крила : альманах творів учасників обласного конкурсу молодих інвалідів / Р. І. Іваничук.  – Полтава : [б. и.], 1998. – 26 с.
  • Іваничук Р. І. Вода з каменю : роман / Р. І. Іваничук. – Львів : Каменяр, 1982. – 261 с.
  • Іваничук Р. І. Манускрипт з вулиці Рускої : романи / Р. І. Іваничук. – Київ : Дніпро, 1981. – 534 с.
  • Іваничук Р. І. Місто : повісті / Р. І. Іваничук. – Львів : Каменяр, 1986. – 291 с.
  • Іваничук Р. І. На перевалі : новели / Р. І. Іваничук. – Київ : Молодь, 1981. – 214 с.
  • Іваничук Р. І. Орда / Р. І. Іваничук. – Київ : [б. и.], 1994. – 192 с. – (Український історичний роман).
  • Іваничук Р. І. Смерть Юди. Евангеліе від Томи. Ренегат : триптих повістей / Р. І. Іваничук. – Львів : Червона калина, 1997. – 293 с.
  • Іваничук, Роман Іванович. Яничари [Текст] : істор. роман / Р. І. Іваничук. – К. : Веселка, 1993. – 239 с.
  • Іваничук Р. І. Край битого шляху : роман / Р. І. Іваничук. – Київ : Молодь, 1962. – 417 с.
  • Іваничук Р. І. Тополина заметіль : новели / Р. І. Іваничук. – Львів : Каменяр, 1965. – 184 с.
  • Іваничук Р. І. Прут несе кригу : оповідання / Р. І. Іваничук. – Львів : Книжково-журнальное вид-во, 1958. – 84 с.
  • Іваничук Р. І. Хресна проща : роман / Р. І. Іваничук. – Харків : Будинок Друку, 2012. – 284 с.
  • Іваничук Р. І. Мальви ; Орда : роман / Р. І. Іваничук. – Київ : Будинок письменників, 2012. – 415 с.
  • Іваничук Р. І. Торговиця : роман / Р. І. Іваничук. – Харків : Фоліо, 2013. – 220 с.

В книзі описано духовне й політичне життя маленького містечка Коломия. Герої твору – українці, що одружувалися чи "водилися" з поляками або з євреями. Книга просякнута коломийською колоритністю, цікава та оптимістична. Автор зобразив "живі" діалоги, правдиві ситуації, що дає змогу читачам дізнатися, "як то воно було тоді жити"…

  • Іваничук Р. І. Країна Ірредента ; Злодії та апостоли / Р. І. Іваничук. – Харків : Фоліо, 2013. – 311 с.
Політичний роман "Країна Ірредента" за своєю композицією нагадує дивний чорно-білий колаж з різних часових пластів українського буття, пронизаних, мов життєдайним світлом.
Повість "Злодії та Апостоли" начебто схожа на пораду – як треба шукати свого родоводу. Та водночас у творі постає панорамна картина історії Гуцульщини на чотирьохсотлітньому відтинку часу із звичаями, віруваннями, мовою та ментальністю горян, духовний світ яких сьогодні зазнав поважних зовнішніх змін, проте у своїй суті залишився предковічним. Фабула повісті ґрунтується на реальному житті гуцулів, однак автор розкошує домислом, що надає творові романтичного шарму.
  • Іваничук Р. І. Вогненні стовпи : тетралогія / Р. І. Іваничук. – Харків : Фоліо, 2015. – 507 с.
Ця книга – перший художній твір у незалежній Україні про героїчну історію Української повстанської армії. Події твору розгортаються на Прикарпатті, де в горнилі військових дій ворожих армій народжується нова ґенерація українців, здатних захистити свою честь, родину й рідну землю. «Вогненні стовпи» – світла данина пам’яті тим, хто віддав життя за незалежність України, воюючи в лавах УПА. Це розповідь про нашу справжню історію, про нашу українськість, про те, на чому тримається Дух нашої нації. Кілька поколінь в Україні виросло без правдивої інформації про УПА.
  • Іваничук Р. І. Словом і вогнем : літературно-політичні записки : триптих / Р. І. Іваничук. – Львів : ПІРАМІДА, 2015. – 188 с.
  • Іваничук Р. І. Серед повені книг : записки бібліофіла : про книги і про себе / Р. І. Іваничук. – Львів : ПІРАМІДА, 2016. – 160 с.
  • Іваничук Р. І. Дороги вольні і невольні : щоденники : 1991-1994 / Р. І. Іваничук. – Харків : Орбіта, 2016. – 555 с.
  • Іваничук Р. І. Люлька з червоного дерева : оповідки та оповідання / Р. І. Іваничук. – Львів : ПІРАМІДА, 2012. – 156 с.
  • Іваничук Р. І. Мандрівки до Аберфайлю : колаж / Р. І. Іваничук. – Львів : ПІРАМІДА, 2014. – 204 с.
  • Іваничук Р. І. Присутність відсутніх : діяріюш, історичне оповідання, есеї / Р. І. Іваничук. – Львів : ПІРАМІДА, 2014. – 156 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...