БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 8 травня 2017 р.

ПОЛТАВЕЦЬ СЕРГІЙ ДЗЮБА - "УКРАЇНСЬКИЙ ПЕТРАРКА"

Відомі українські письменники Тетяна та Сергій Дзюби нещодавно нагороджені почесною міжнародною медаллю Франческо Петрарки в Італії – за визначну творчість.Вони стали переможцями Міжнародного літературно-мистецького фестивалю (Італія – Німеччина – Україна) та Міжнародного літературного конкурсу "Пушкін і Гоголь в Італії". Яскраві поетичні фестивалі проводяться там щороку, а відтепер організатор чудового дійства – Міжнародна Академія "ЛIК" – діячів літератури, мистецтв та комунікацій (Німеччина – Україна; президент – письменниця, мистецтвознавець, журналіст і громадський діяч Олена Ананьєва), котра об’єднує талановитих людей із різних держав світу. Академія швидко розвивається, адже до неї увійшли знані письменники та науковці.   
У престижному міжнародному гоголівському конкурсі взяли участь поети і прозаїки з  дев’яти держав. Сергій і Тетяна здобули найвищу відзнаку – "Діамантовий Дюк у Римі" – водночас у двох номінаціях. Тетяна Дзюба –  за нову книжку віршів «Танок Саломеї» (Канада, Торонто) і численні наукові статті про Миколу Гоголя, Пантелеймона Куліша, Михайла Коцюбинського й інших видатних наших класиків в українських та зарубіжних виданнях. А Сергія Дзюбу нагороджено за поетичний цикл "Українець Микола Гоголь в Італії" та його есеї і рецензії.
В Італії Сергія Дзюбу, уродженця м. Пирятин, назвали "українським Петраркою", адже більшість його проникливих поезій – про кохання до однієї Жінки, а ще про любов – до людей, України, природи і Всесвіту... Причому всі свої книжки (їх уже 70) він неодмінно присвячує дружині Тетяні. На думку фахівців, це – єдиний такий випадок у світовій літературі.
Президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, поет  Сергій Дзюба розповів про нашого Гоголя – справді видатного українського письменника, котрий щиро любив свою Вітчизну – Україну, однак не зміг витримати задушливої, казенної атмосфери Російської імперії, тому майже дванадцять років мешкав у Європі, в основному, в сонячній Італії, що надихала його, як і рідна земля.
Тому ми повинні захищати від фальсифікацій свого геніального добродія Миколу Гоголя, великого Українця, і справедливо пишатися ним перед усім світом!
Один із віршів Сергія Дзюби, поданих на цей конкурс, так і називається:  

Українець Микола Гоголь в Італії
Повітря – наче з іншої епохи…
Авжеж, свобода – найцінніший скарб!
З російського задушливого льоху
Враз вирвався – то я уже не раб?

Жандарми, департаменти, підлота,
Чиновники, продажні і глевкі, –
Там – каторга, уярмлення народів,
Зґвалтовані сатрапами віки.

А тут – душа, оживлена, зігріта,
Розкута, горда, справжня, наче Січ!
На милій Батьківщині – також літо,
І сонях – в сонці, ніби бог… А ніч –

Густа, як мед, і запашна, цілюща;
Чумацький шлях – козацький оберіг!
І, мов горіхи, зорі тихо лущить
Наш місяченько, що на дуб приліг.

Гаї – немов до неба, солов’їні,
Пісні, що линуть ген аж за межу…
Італія так схожа на Вкраїну,
Яку щодня у серці бережу!
Звісно, це – дуже важливо, особливо зараз, в часи віроломної війни, – популяризувати за кордоном українську літературу і культуру, наші національні традиції. Тож Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара щиро вітає звитяжних українців, самовідданих, шляхетних подвижників – Тетяну та Сергія – з новими почесними відзнаками в Італії.
Дуже горді з того, що наш земляк, пан Сергій Дзюба, так високо несе по світу українське слово!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...