БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

неділю, 21 травня 2017 р.

ВАЛЕНТИН ЧЕМЕРИС

Полтавщина – щедра письменницькими талантами земля. Письменники  земляки, та й уродженці інших регіонів України, які жили і творили у нашому краї у своїй творчості талановито висвітлювали мальовничу природу, життя і побут людей та їх боротьбу за одвічні ідеали справедливості.
Народився на благословенній семенівській землі Валентин Лукич Чемерис  8 липня 1936 року у селі Заїчинці Семенівському районі Полтавської області. 
Благодатна на красу природа Семенівщина дала поштовх до творчості письменника.
Сорок років (з 1953 року) жив і працював у Дніпропетровську, де й розпочався його творчий шлях. 1971 року закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. О. М. Горького. Працював у радгоспі, на ряді підприємств Придніпров’я, в редакціях обласних газет, видавництві "Промінь". У 1989  1993 роках був головою Дніпропетровської організації Спілки письменників України. Працював в адміністрації Президента України. Нині живе в Києві, працює в редакції газети "Літературна Україна".
Прозаїк. Видається з 1962 року, в тому числі й іноземними мовами.
Загалом у письменника вийшли в 1962-2015 р.р. історичні твори, фантастика, гумор, романи-ессе. Також видав 20 веселих збірок  гуморески, пародії, веселі повісті. Серед них: "Вибори таємного агента", "Як стати щасливим", "Коли спокушає диявол", "Операція "Земфіра", "Царська охота", "Де хазяйнує Валя Чемерис" та ін.
Лауреат республіканської премії в галузі сатири та гумору ім. О. Вишні, літературної премії ім. Ф. Маківчука, ім. С. Олійника, гумористичної премії Одарки і Карася, за найкращі оповідання присуджена премія ім. Ю. Яновського. За романи з історії України "Фортеця на Бористені" та "Ордер на любов" автору присуджена Міжнародна премія Українського козацтва "Лицарське перо", 2008 рік.
В 2009 році присуджена літературна премія ім. Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка "Без права повернення".
Твори Валентина Чемериса друкуються в багатьох журналах: "Вітчизна", "Дніпро", "Березіль", "Ватра", "Київ", "Лель", "Світ пригод", "Пам'ять століть", "Барвінок", "Зміна", "Піонерія", "Перець"; в газетах "Літературна Україна", "Молодь України", "Сільські вісті", "Культура і життя", "Зірка", "Час", "Веселі вісті" та в ін. виданнях.
Помер 4 грудня 2016 року.
КНИГИ:
Чемерис, Валентин Лукич. Амазонка. Київ - Соловки / В. Л. Чемерис.  Харків : ЛА "Час читати", 2016.  507 с. 
Анотація.  Що спонукало Олену Телігу, героїню повісті "Амазонка", вишукану красуню-аристократку, не менш прекрасну поетесу, яку називали новітньою Лесею Українкою, ступити на кривавий шлях боротьби за визволення Батьківщини? Письменник зображує жінку, що вміє і страждати, і радіти, і бути ніжною, але коли перед нею ворог - стає хороброю та незламною. Такою й зустріла Олена свою смерть у горезвісному Бабиному Яру в Києві у лютому 1942 року, де її, патріотку, члена ОУН, розстріляли німецькі фашисти.
Про трагічну долю чотирьох поетів: Крушельницьких - батька Антона й сина Івана, та Вороних – батька Миколу й сина Марка, про їхнє життя, творчість, любов і загибель під час сталінського "Великого терору" 1930-х років читач дізнається з роману-есе "Київ-Соловки".

Чемерис, Валентин Лукич. Аравійська пустеля / В. Л. Чемерис. - Х. : Фоліо, 2016. - 443 с.
Анотація.  У цій книжці дорослих та дітей зацікавить погляд автора на події, які відбувалися в різні роки, - з проекцією на сьогодення. Своєрідна мандрівка Україною разом з письменником стане справжньою екскурсією із захоплюючими краєвидами та цікавими розповідями, якими Валентин Чемерис начебто стверджує, що доля однієї людини, її почуття та думки так само важливі, як доля народів, події, з яких потім твориться історія.
ЧИТАЙТЕ, УКРАЇНСЬКІ КНИГИ!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...