БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 26 квітня 2017 р.

ВИДАННЯ УНІВЕРСАЛЬНОЇ ДЕСЯТКОВОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ (УДК) ТА ПОВ'ЯЗАНІ ДОКУМЕНТИ

З метою впровадження національного еталона Універсальної десяткової класифікації (УДК), підготовленого Книжковою палатою України, випущено перше видання таблиць УДК українською мовою в двох книгах, друге україномовне видання УДК у восьми книгах зі змінами та доповненнями за 1997—2006 роки та електронне видання "Універсальна десяткова класифікація (УДК)" на CD-ROM у форматі PDF.
Інформування користувачів про зміни в УДК відбувається за допомогою випуску видань "Універсальна десяткова класифікація (УДК). Зміни та доповнення". 
З огляду на використання в Україні двох основних класифікаційних систем — Універсальна десяткова класифікація (УДК) і Бібліотечно-бібліографічна класифікація (ББК), випущено "Таблицю відповідності скорочених варіантів УДК і ББК", розроблену на основі скорочених таблиць УДК. "Таблиця відповідності…" налічує понад 800 основних класифікаційних рубрик, відібраних із систем УДК і ББК. 
Для організації та пошуку інформації, здійснення наукових досліджень, а також як демонстраційний матеріал для вивчення системи УДК, Книжковою палатою України розроблено скорочений варіант УДК українською мовою. Матеріал розміщено на веб-сайті УДКК:
На допомогу класифікаторам розроблено "Методичні рекомендації з підготовки та оформлення видання "Універсальна десяткова класифікація (УДК). Зміни та доповнення". Рекомендації регламентують основні правила з опрацювання та оформлення змін і доповнень до україномовних таблиць УДК. 
З метою оптимізації опрацювання універсальних масивів документів розроблено "Таблиці класифікації "Розташування бібліографічних записів у бібліографічних покажчиках на основі Універсальної десяткової класифікації". Таблиці підготовлено на базі повного видання Універсальної десяткової класифікації українською мовою з урахуванням змін і доповнень. Видання призначено для систематизації книг, брошур, авторефератів дисертацій, образотворчих видань, статей із серіальних видань та збірників. Для розробників і користувачів УДК, а також фахівців, які вивчають класифікаційні системи видано "Короткий тлумачний словник термінів з УДК", який уміщує 125 термінологічних статей.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...