БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 27 квітня 2017 р.

ЩО ТАКЕ ЛОНГРІД?

Я познайомилася з сервісом Тільда, при проходженні дистанційних курсів «Електронної бібліографії» на сайті «Дистанційна Академія». Вивчивши сервіс трохи більш детально, я вирішила про нього розповісти в блозі, так як він може бути досить актуальним зараз (та й взагалі багатьом стане в нагоді). Тільда дозволяє створювати барвисті тематичні сторінки з ефектами, сучасними можливостями та відмінною типографікою. По суті - це конструктор сайту. 
Не так давно в текстовому інтернет-просторі з`явилося нове поняття - лонгрід. Воно досить швидко завоювало популярність як у замовників, так і у виконавців. Спробуємо розібратися, що це таке,  лонгрід. 
Ще пару років тому мало зверхність твердження про те, що для Інтернету гарні короткі тексти, а довгі нікому не потрібні, тому що читати їх довго. Але в 2014 році настав переломний момент. Компанія Newswhip організувала дослідження новинних матеріалів, в ході якого з`ясувалося, що найбільше число причетний збирають 2 види текстів: зовсім короткі (до 500 слів) і довгі (від 1200 слів). Останні, власне, і будуть нас цікавити. 
Лонгрід - це статті, створені для тривалого читання. Текст в них зазвичай (проте це не є строгим правилом) розбитий на частини за допомогою різноманітних мультимедійних елементів: інфографіка, фотографії та ін. Такий формат статті допомагає читати матеріал з будь-якого електронного носія. Крім того, подібне розташування тексту сприяє повному зануренню читача в тему. Всупереч поширеній думці, лонгріди не є якимось новим явищем. Багато друковані журнали вже використовують цей жанр для створення статей. 
У чому ж принадність цього формату? Адже, здавалося б, читати довгі тексти - довго. А сьогодні, коли маса інформації розриває наші новинні стрічки, проблема браку часу як ніколи актуальна... Проте, як пояснити втому від окремих невеликих шматків інформації, з яких ми намагаємося зібрати щось цілісне і єдине. Ось так приходить розуміння цінності вдумливого читання, а не «пробігання очима».
Окрім того, поява великих, якісних текстів, які детально досліджують певну проблему виглядає дійсно цікаво. Вони ж піднімають показники часу відвідувача на сайті, додають репутації. Проте, лонгріди - не дешеве задоволення:
  • фахівець, який напише добротний текст і, при розробці власних ресурсів, а не використанні загальнодоступних платформ - хороший веб-майстер, який зуміє правильно подати текст. У зв'язку з цим часто лонгріди втрачають якість, часто наповнюючись "водою".
Загалом, дуже довга і красиво оформлена стаття з розділами. Новела на одному аркуші. Основна вимога до інструменту для його втілення - можливість багатого форматування тексту і вкраплення переходів між блоками з мультимедійних елементів. Мабуть, в Тільда ​​все це є. 
Не будемо юлити: перше враження склалося приємне. Звичайно, я не стану обмежуватися вступними оваціями винахідливості розробників, доробок хороший, але з висновками не поспішаємо. 
Загалом, поїхали розбиратися. https://tilda.cc/ru/

1 коментар:

  1. Більше інфи про правила, етапи створення та структуру лонгріда тут: https://webmaestro.com.ua/ua/blog/long-read/

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...