БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 29 березня 2017 р.

ПОЛТАВЦІ - ВИДАТНІ ДІЯЧІ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ 1917-1921 РР,



Державотворці: полтавці – видатні діячі Української революції 1917–1921 рр. : біобібліографічний довідник / упорядник Н. М. Требіна; обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара. – Полтава, 2017. – Вип. 2. – 40 с. – (100-річчю Української революції 1917–1921 рр. присвячується).
Другий, суттєво доповнений, випуск довідника містить цікаві матеріали про дванадцятьох видатних діячів Української революції 1917–1921 рр. – наших земляків, імена яких подаються в алфавітному порядку (Ю. Коллард, В. Леонтович, А. Лівицький, Б. Мартос, М. Міхновський, В. О'Коннор-Вілінська, М. Порш, І. Стешенко, П. Холодний, П. Чижевський, С. Шелухин, О. Шульгин).
Ці особистості відіграли помітну роль в українському національному русі, творенні і захисті Української Народної Республіки. Полтавці жили і творили українську державність у важких, екстремальних умовах, тому до оцінки результатів їхньої діяльності не можна підходити однозначно.
Вони представляли інтелектуальну еліту того часу, віддавали свій розум і працю, серце і душу служінню Україні, були щиро переконані в тому, що національна ідея, національна справа подолають всі перешкоди і, зрештою, переможуть.
Але не так сталось, як гадалось. Декого фізично знищили в Україні, дехто загинув за кордоном. Інші і в еміграції продовжували боротьбу за відновлення незалежної Української держави, зробивши це змістом свого життя на чужині.
Фото, біографічні нариси, подані у довіднику, доповнюються вибірковими списками літератури, розміщеними у логічній послідовності: біографії, книги діячів, аналітичні статті з книг, наукових збірників, періодичних видань про них. Біобібліографічний довідник адресований бібліотекарям, краєзнавцям, вчителям, старшокласникам.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...