БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 11 березня 2022 р.

ПОЛТАВКИ В ЖИТТІ ОЛЕКСАНДРА ПУШКІНА

Олександр Пушкін увійшов у історію як видатний російський поет. Проте сучасникам генія довелося побачити його і в інших ролях. Він прославився як картяр, гульвіса, дуелянт і, звичайно ж, завойовник жіночих сердець. Непоказна зовнішність не заважала спокушати прекрасну стать. Були серед них і три полтавки, що залишили слід в житті та творчості Пушкіна.
Перша любов прийшла до Олександра в 14-річному віці, коли його увагу привернула ровесниця Наталія Кочубей (1800-1854). Вона дочка одного із найближчих сподвижників Олександра І Віктора Павловича Кочубея. Князь Кочубей збудував новий палац у Диканці, а в 1820 році на честь приїзду царя Олександра І – Тріумфальну арку, яка і сьогодні радує око відвідувачів. Наталія виросла в Диканці.
Знайомство і зустрічі Пушкіна з Н. Кочубей відносяться до перших років навчання його в ліцеї (на той час вона проживала з батьками в Царському селі). З першого погляду йому сподобалося в ній все, починаючи від посмішки і закінчуючи ходою. Швидше за все, враховуючи вік обраниці і юного прихильника, їхній роман був лише шкільним захопленням. Поет оспівав Наталію Кочубей під ім'ям прекрасної Єлени. Цілком очевидно, що у вірші відображено не швидкоплинне "сезонне" відчуття, а історія довгої ("поетична" хронологія охоплює принаймні два роки) боротьби з пристрастю до "гордої Єлени". Зради визнані безплідними ліками від любові, і ліричний герой відчуває себе приреченим на самотність. Мабуть, відчуття підігрівалося і тим, що в Наталію Кочубей були закохані деякі інші ліцеїсти, наприклад Іван Пущін. 
Все миновалось!
Мимо промчалось
Время любви.
Страсти мученья!
В мраке забвенья
Скрылися вы.
Так я измены
Сладость вкусил,
Гордой Елены
Цепи забыл.
У 1820 році Н. Кочубей за наказом батька вийшла заміж за графа О. Строганова, її зустрічі з поетом стали рідкісними.
Як і багато інших жінок Пушкіна, Наташа була згадана в одному з його творів. Вважається, що саме про неї згадав геній в "Євгенії Онєгіні", коли написав:
Она была нетороплива,
Не холодна, не говорлива,
Без взора наглого для всех,
Без притязаний на успех.
Почуття поета до юної дівчини відтворились у поезіях "Зрада" і "Спогадом сп'янілий". Пристрасть тривала недовго, але відклалася у пам'яті поета як перше сильне почуття.
В останні роки життя Пушкін зустрічався з Наталією у Карамзіних. Після смерті поета княжна Кочубей пристрасно захищала Пушкіна від злих язиків.
Іншою полтавкою в житті Пушкіна була Анна Петрівна Керн. Народилася 22 лютого 1800 в сім'ї поміщика Петра Полторацького. Її дитинство пройшло в невеликому містечку Лубни та в садибі Бернове, що належить дідові по матері І. П. Вульфу, колишньому в той період орловським губернатором. Анні було всього 17 років, коли батько видав її заміж за 52-річного генерала Єрмолая Федоровича Керна. Сімейне життя відразу ж не склалося. Анна навіть записала в щоденнику: "Його неможливо любити – мені навіть не дано розради поважати його-скажу прямо – я майже ненавиджу його".
Анна – безперечна красуня, яка привертала до себе увагу багатьох бравих офіцерів, часто гостювали в їх будинку. Як жінка вона була дуже веселою і чарівною в спілкуванні, що нищівно на них діяло.
Вперше Пушкін з'явився "на горизонті" Анни в 1819 році. Сталося це в Петербурзі в будинку її тітоньки Є. М. Олениною. Ось як вона згодом описала цю зустріч: "На одному з вечорів у Оленіних я зустріла Пушкіна і не помітила його: моя увага була поглинена шарадами, які тоді розігрувалися і в яких брали участь Крилов, Плещеєв та інші ... За вечерею Пушкін сів із братом моїм позаду мене і намагався звернути на себе мою увагу улесливими вигуками, як, наприклад: "Чи можна бути такою гарненькою!". Тоді поет на Анну враження не справив, а за деякими відомостями, вона йому навіть нагрубила і обізвала мавпою.
Анна і поет знову зустрілися, коли Олександра Сергійовича відправили на заслання в рідний маєток Михайлівське. Це був самий нудний і самотній для нього час, після галасливої Одеси він був роздратований і морально розчавлений. "Поезія врятувала мене, я воскрес душею", – напише він згодом. Саме в цей час в один з липневих днів 1825 року в Тригорське приїхала погостювати до своїх родичів Анна Керн. Пушкін цього був невимовно радий, вона стала для нього на деякий час променем світла. До того часу Анна вже була великою прихильницею поета, вона хотіла бути з ним зустрічі і знову вразила його своєю красою. 
Пушкін читав свої вірші, поему "Цигани". "Уперше ми чули цю чудову поему, і я ніколи не забуду того захоплення, яке охопило мою душу: я була в захваті від віршів і від його читання, яке було таким музичним…", – згадувала пізніше Керн.
Анна Петрівна мала чудовий голос, прекрасно грала на фортепіано. Поет був зваблений нею, особливо після душевно проспіваного нею популярного в той час романсу "весняна Ніч дихала".
Зі спогадів самої Керн випливає, що ввечері липневого дня 1825 року, після вечері у Тригірському, всі вирішили відвідати Михайлівське. Два екіпажі вирушили в дорогу. В одному з них їхала П. А. Осипова з сином Олексієм Вульфом, в іншому А. Н. Вульф, її кузина Анна Керн і Пушкін. Поет був, як ніколи, люб'язний та ввічливий.
Це був прощальний вечір, на наступний день Керн повинна була поїхати в Ригу. Вранці Пушкін прийшов попрощатися, приніс їй примірник однієї з глав Онєгіна. І серед необрізаних листків вона знайшла вірш "Я помнючудноемгновенье", присвячений їй, прочитала і потім хотіла було покласти в скриньку свій поетичний подарунок, як Пушкін судорожно вихопив його і довго не хотів віддавати. Цього поведінки поета Анна так і не зрозуміла. Безперечно, ця жінка подарувала йому хвилини щастя, а можливо, і повернула до життя. 
Б. Томашевський відзначить, що, безумовно, спалах почуттів між ними був, він і послужив поштовхом до написання віршованого шедевра. Може бути, і сам Пушкін, віддаючи його в руки Керн, раптом задумався над тим, що воно може викликати помилкове тлумачення, і тому заборонив своєму пориву. Але було вже пізно. Напевно, у ці хвилини поза себе від щастя була Анна Керн. Пушкінська початкова рядок "Я помнючудноемгновенье" залишилася вибитою на її надгробку. Цей вірш насправді зробило з неї живу легенду.
Анна Петрівна Керн і Пушкін розлучилися, проте достеменно не відомі їхні подальші відносини. Вона виїхала з дочками в Ригу і жартівливо дозволила поетові писати їй листи. І він їх писав їй, вони збереглися і до наших днів, французькою мовою. Ніяких натяків на глибокі почуття у них не виявлено. Навпаки, вони іронічні і глузливі, але дуже дружні. Поет вже не пише, що вона "геній чистої краси" (відносини перейшли в іншу фазу), а називає її "нашої вавилонською блудницею Анною Петрівною".
Перший лист: "Ваш приїзд до Тригорское залишив в мені враження більш глибоке і болісне, ніж те, яке колись справила на мене зустріч наша у Оленіних ... Переписка ні до чого не веде, я знаю-але у мене немає сил опиратися бажанням отримати хоч слівце, написане вашої гарненькою ручкою... Прощайте, божественна – я бішусь і я у ваших ніг". А це вже з наступного листа: "Мила! Прелесть! Божественна!". Всього відомо п'ять листів, наповнених пристрастю і надією на зустріч.
Анна Керн та Пушкін в наступний раз побачаться вже через два роки, в 1827 році, коли вона залишить чоловіка і переїде в Петербург, чим викличе пересуди у вищому суспільстві.Керн разом з сестрою і батьком після переїзду в Петербург буде жити саме в тому будинку, де вперше зустрілася з Пушкіним у 1819 році.Цей день вона проведе в компанії Пушкіна і його батька. Анна не знаходила слів захоплення і радості від зустрічі з ним. Це була, швидше за все, не любов, а велика людська прихильність і пристрасть. У листі Соболевському Пушкін відкрито напише, що днями він переспав з Керн.
У грудні 1828 року Пушкін зустріне свою дорогоцінну Наталі Гончарова, проживе з нею 6 років в шлюбі, вона народить йому чотирьох дітей. У 1837 році Пушкіна вб'ють на дуелі.
Анна Керн остаточно звільниться від шлюбу, коли її чоловік помре в 1841 році. Вона закохається в курсанта Олександра Маркова-Виноградського, який до того ж буде її троюрідним братом. З ним вона буде вести тихе сімейне життя, хоча він і молодший за неї на 20 років.
Анна буде показувати листи і вірш Пушкіна як реліквію Івану Тургенєву, але злиденне становище змусить її продати їх по п'ять рублів за штуку.
Одна за одною помруть її дочки. Вона пережила Пушкіна на 42 роки і зберігала в своїх мемуарах живий образ поета, який, як вона вважала, по-справжньому нікого ніколи не любив.
Після смерті матері Пушкіна і загибелі самого поета Керн не переривала близькі стосунки з його сім'єю. Батько поета, Сергій Львович Пушкін, відчуваючи гостре самотність після смерті дружини, писав Анні Петрівні трепетні серцеві листи і навіть хотів прожити з нею "останні сумні роки".
Анна померла в Москві через півроку після смерті чоловіка – у 1879 році. З ним вона прожила добрих 40 років і ніколи не підкреслювала його неспроможність.Похована Анна в селі Прутня поруч з містом Торжок Тверської губернії. Їхній син Олександр після смерті батьків скоїв суїцид.
Брат Пушкіна Лев Сергійович теж присвятив Анні вірш, який вона по пам'яті прочитала Пушкіну при зустрічі в 1827 році. Він починався зі слів: "Як можна не зійти з розуму".
Хоча відносини Пушкіна і Керн можна з натяжкою назвати романтичними, але одне вже те твір, що поет написав в її честь, те саме, яке вчать всі школярі і знають всі дорослі, яке зворушує душу кожного, стало саме наслідком цього кілька своєрідного союзу. Так що іскра, і досить сильна, в душі Олександра Сергійовича все-таки спалахнула, і хоч на якийсь недовгий мить він міг би кинути все до її ніг. У якийсь момент вона здавалася йому неземної. І тієї самої миті її поява дійсно було дивовижним. Що сталося в душі емоційного і темпераментного поета потім – інше питання. Життя, як відомо, штука мінлива. У будь-якому випадку ми можемо бути вдячні долі за те, що свого часу вона звела цих людей, завдяки чому на світ з'явився настільки чудовий вірш про дивовижному миті.
Образ Мотрі (Марії) Кочубей у творчості поета.
У 1704-1705 рр. овдовілий гетьман Мазепа зробив свій новий вибір – його обраницею стала дочка генерального судді Василя Кочубея Мотря, що жила у маєтку своїх батьків у Диканьці, їй сповнилося тоді років вісімнадцять. Гетьман домагався руки дівчини, яка відповідала йому взаємністю. Вона прагнула вийти заміж за нього! Іван Степанович зачарував її своїм розумом, освіченістю, знав вісім іноземних мов, був поетом. Мова його листів до Мотрі ніжна і зворушлива. "Щасливі мої письма, що в рученьках твоїх бувають, ніж мої очі, що тебе не оглядають". Трагічно склались взаємини між юною Кочубеївною та гетьманом. Мати дівчини відмовила йому. Дізнавшись про це, Мотря втекла у гетьманський палац. Мазепа, однак, відряджає її додому: "Уваж сама, – пише він у листі до коханої, – що б з того виросло. Твої родичі по всім світі розголосили: же взяв у нас дочку у ночі ваятом і держить у себе замість наложниці". Пізніше гетьман, змирившись із невтішним присудом долі, пише коханій: "Моє серце коханеє! Сама знаєш, як я сердечко, шалено люблю, ще нікого на світі не любив так! Моє б тобі щастя і радість. Нехай би їхала да жила у мене,тілько ж я уважив, який конець з того може бути, при такій злості й заїдливості твоїх родичів. Прошу, моя любенька, не одмінися ні в чім, яко ж не поєднакрат слово своє і рученьку давала, а я взаємно, поки жив буду, тебе не забуду". Мотря відповідала такою ж взаємністю: "Хай буде так чи не так, но наша любов не зміниться. Хай покарає Бог несправедливого! А я хоч любиш, хоч не любиш мене, буду, як обіцяла, до гробу тебе любити, і не перестану любити од всього серця, назло ворогам моїм". Інтимні листи були відібрані і надіслані разом з доносом на Мазепу до Москви. Мотря не витримує розлуки і наруги, пориває з батьками і йде у монастир. Вона закінчила вік черницею і похована на кладовищі Пушкарівки біля Воскресенської церкви, що тепер біля мікрорайону Половки в Полтаві. Не помилився і О.Пушкін, оспівуючи Мотрю:
Она стройна. Её движенья -
То лебедя пустынных вод
Напоминает плавный ход,
То лани быстрые стремленья.
Как пена, грудь её бела,
Как тучи локоны чернеют
Вокруг высокого чела,
Звездой блестят её глаза;
Её уста, как роза, рдеют.
Неповторна краса і драматична доля Мотрі Кочубей далекою хвилюючою тінню і сьогодні осяває древню Диканьку.
Пушкін і Полтавщина пов'язані, він відвідав Кременчук в 1820 і 1824 рр. по дорозі на заслання і коли повертався назад. У цей час побував і в Лубнах. Пам'ять про Пушкіна увічнена двома пам'ятниками в Полтаві і Кременчуці. А Полтаву поет прославив одноіменною поемою "Полтава" : 
В Полтаві, між красунь, вона
Найкраща на дівочу вроду,
Вона – мов квітка весняна,
Що розцвіла до сонця сходу.
Тополя київських висот її подоба. Крок Марії,
Мов плав лебежий в тиші вод,
А то, як лань у час негод,
Вона спішить в задумі мрії.
Як піна – персів біліша,
Понад чолом ясним вона
Звиває кучері, мов тучі,
Уста – троянда у росі,
А очі – мов зірки жагучі
Та не самій лише красі.
(Зів'яне цвіт!) хвала усюди,
За добрий звичай з юних літ,
За ясний розум, за привіт
Марію скромну люблять люди.
  1. Література в бібліотеці по цій темі: Кускова Л. Музи Пушкіна / Л. Кускова // Зарубіжна література в школі. – 2008. – № 11-12.– С. 46-50.
  2. Образи Наталії і Мотрони Кочубей у поезії О.С. Пушкіна // Халимон В. Полтавщина очима краєзнавця. – Полтава, 2009. – С. 87–91.
  3. Олександр Пушкін: "Я помнючудноемгновенье..." : [листування поета з дочкою полтавського поміщика П. Полторацького – А. Керн] // Любов славетних письменників у листах і в житті / авт.-упоряд. В. О. Кирилюк. – Київ, 2008. – 369–374.
  4. Чарівні полтавки в долях двох геніїв // Антологія краєзнавства Полтавщини. – Полтава, 2005. – С. 73–77.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...