БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

КНИГИ ДЛЯ ПІДЛІТКІВ

Книги для сучасних українських підлітків, насправді, дуже різноманітні. Це й більш-менш реалістичні романи про життя юнаків і юнок ("Клас пані Чайки" Малгожати-Кароліни Пекарської), романи з елементами фентезі ("Гонихмарник" Дари Корній), чисто фентезійні романи, численні довідники та енциклопедії, особливо – різні видання "Енциклопедії для дівчаток" й "Енциклопедії для хлопчиків", що цікаво поєднують корисну інформації із застарілими стереотипами та, зрозуміло, не вважаються художньою літературою.
Найновіше дитяча та підліткова література представлена асортименті львівських видавництв – "Видавництво Старого Лева" й "Урбіто", київського – "А-ба-ба-га-ла-ма-га", вінницького – "Теза", харківського – "Школа". Поруч з абсолютно новими українськими та перекладними виданнями маємо книги добре відомих творів української та зарубіжної класики, що раніше не перекладалися українською. Яскравий приклад останнього типу книг – серія про Енн із Зелених Данів канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері, яка вийшла друком у 1908-1921 рр., а українські версії книг – у 2013-2016 рр. 
Хоч би про що розмірковували автори й персонажі творів для дітей - про дорослішання, пошуки власної індентичності, суспільні зміни, міцну дружбу чи перше кохання, - вони закликають своїх читачів і читачок пробудитися разом із ними брати відповідальність і не боятися ні себе, ні навколишнього загадкового світу. Пропонуємо літературу для підлітків.

Сайко, Оксана. Кав'ярня на розі [Текст] / О. Сайко. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. - 172 с.  
Кав’ярня на розі — чудове місце для зустрічей з найнесподіванішими людьми. Лідці, котра готується до вступу на економічний і підпрацьовує там кельнеркою, пощастило познайомитися з колекціонером забутих книжок. І це змінило життя обох: хтось зумів повернути собі давно втрачений сенс існування, а хтось зрозумів, чому не варто втілювати чужих мрій.

Таунсенд, Сью. Таємний щоденник Адріана Моула [Текст] : роман / С. Таунсенд ; пер. з англ. А. Сагана. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. - 240 с. 
Тринадцятирічний Адріан Моул має стільки гризот, що ровесникам і не снилося. Вугрі, проблеми зі здоров’ям, складні стосунки між батьками, неприйняття його поезії — і то ще далеко не все. Читай про все це (і не тільки це) у його таємному щоденнику.

Потаніна, Ірина Сергіївна. Історія однієї істерії [Текст] : роман / І. С. Потаніна. - [К.] : Зелений пес, [2007]. - 352 с.  
Ще одна повість про пригоди невгамовного Катерини Кроль. Третя книга циклу. На цей раз нашому невдалому детективу доведеться мати справу з театральними історіями, підлітковим максималізмом сестриці, на зіркову хворобу чоловіка і, звичайно ж, безперервним потоком навколишнього абсурду.

Положій, Євген Вікторович. По той бік пагорба [Текст] : роман / Є. В. Положій. - К. : Нора-Друк, 2010. - 208 с. 
Сильний дорослий чоловік на прізвисько Вуж до найголовнішого двобою у своєму житті. Раптовий телефонний дзвінок, що пролунав у віденському готельному номері, відкидає головного героя на 20 років назад, в юнацьку компанію, яка вирішувала свої підліткові проблеми на Пагорбі у маленькому українському селі.
Чи можна виправити помилки юності і перемогти час? Чи життя готує новий нокаут? Вуж повернеться на Пагорб підліткових мрій, кохання і зрад, шукаючи відповіді на непрості запитання.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...