БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 14 вересня 2016 р.

ЖИТТЯ АГАТИ КРІСТІ, АБО СЮЖЕТ ДЛЯ ДЕТЕКТИВА

125 років
від дня народження 
англійської письменниці 
Агати Крісті (1891 – 1976)
Англійська письменниця Агата Крісті, одна із найвідоміших і найбагатших авторів детективів. Її книги миттєво зникали з полиць книжкових магазинів. Вона опублікувала більше 60 романів, 19 збірників оповідань й 16 п'єс.
За заслуги в галузі літератури королева Єлизавета ІІ пожалувала їй звання Дами Британської імперії.
Її називали "Королевою злочинів", але їй більше подобався інший титул - "Герцогиня смерті". У її геніальній голові народжувалися задуми сотень убивств і пограбувань. Вогнепальну зброю вона не любила, зате отруту вважала "збуджуюче привабливою". 
Уінстон Черчілль (прем'єр-міністр Великобританії з 1940-1945, та 1951-1955), великий її шанувальник, якось сказав: Ця жінка заробила на вигаданих вбивствах більше, ніж будь-яка інша, включаючи Лукрецію Борджіа. 
Твори Агати Крісті (якщо вірити Книзі рекордів Гіннеса) видані тиражем більше 2 млрд. екземплярів на 103 мовах. Вона - самий читабельний автор у світі.
Агата Мері Кларисса Міллер, майбутня Агата Крісті, народилася в досвітню годину 15 вересня 1891 року в маленькому курортному містечку Торкі (Девоншир, на південному заході Англії), що мальовничо розкинулись на терасах прибережного пагорба бухти Торбей про вході в протоку Ла Майнш.
Дівчинка росла повільно, задумливою неговіркою й недорікуватою. Батьки були впевнені, що вона нічого в житті не досягне, хіба що зуміє "пристойно" вийти заміж. Агата вчилася музиці й спочатку мріяла стати піаністкою, потім - співачкою. Вихованням дочки займалася в основному мати - жінка загадкова й містично настроєна. Батько помер, коли Агаті було 11 років, і далеко не блискуче матеріальне становище сім'ї різко погіршилося.
Літературною творчістю Агата зайнялася не відразу, і можна сказати, випадково. До цього вона серйозно подумувала стати... авіатором і навіть провела у повітрі за штурвалом аероплана в 1911 році 15 хвилин.
В 1918 році вона занедужала тифом, повільно видужувала й знемагала від неробства. Саме тоді мати запропонувала написати оповідання...
Славу Агаті Крісті приніс в 1926 році її сьомий твір - "Убивство Роджера Екройда". З тих пір слава її розгоралася усе яскравіше і яскравіше з кожним новим твором. З 55 років літературної діяльності Агата Крісті випустила 85 книг повістей і романів-"крімі", 19 книг оповідань, серед яких виділяється незвичайна для її творчості група містичних, томик віршів й 17 п'є - з них "Мишоловка" (1952) побила всі рекорди сценічного довголіття: протягом 25 років вона щодня з'являлася на лондонських сценах і рережила 10340 подань за цчастю 134 акторів.
Матеріальне положення, що покращилося, дозволило Агаті багато подорожувати в 1928-1930 роках.
Дуже прискіпливо ставилася до їжі, побоювалася харчових отруєнь. Мала тонкий нюх, особливо чутливий до запаху газу. До природи ставилася без особливого ентузіазму, а із квітів їй найбільше подобався килим жовтих жовтців на весняних галявинах. Хоббі Агати Крісті, коли вона розбагатіла, стала безперервне купівля дачних будиночків, обмін їх на інші, прикраси їхнього інтер'єра, внутрішні перебудови.
Нам залишилося розповісти лише про останню загадку "королеви детектива". Коли після смерті Агати Крісті 12 січня 1976 року було розкрито її заповіт, в усіх відвисла щелепа від подиву. Замість багатомільйонного статку на рахунку померлої всього 106 683 фунта. Але ж Агата Крісті була діловою жінкою й дуже талановитою у фінансових операціях. Їй увесь час надходили гроші від численних перевидань її романів. 
Талановита в побудові кримінальної інтриги, вона й у житті віднаходила геніальні ходи, щоб укрити свої фунти від податкової інспекції. "Детективний скарб" не знайдений дотепер, хоча до його пошуків підключений Скотланд-Ярд.
Але відомо: у самому тихому омуті чорти водяться! 

БІБЛІОГРАФ РЕКОМЕНДУЄ

  1. Книга пригод [Текст] : оповідання й повісті. - К. : Веселка, 1986. - 279 с. : іл 
  2. Крісті, Агата. На кого вкаже палець [Текст] : роман / А. Крісті ; пер. с англ. - К. : Знання, 1992. - 240 с 
  3. Крісті, Агата. Інспектор Пуаро та інші [Текст] : повісті / А. Крісті ; пер. с англ. - Донецьк : Донбас, 1991. - 449 с. 
  4. Крісті, Агата. Запізніла розплата ; Таємниця Індіанського острова. [Текст] : романи / А. Крісті ; пер. з англ. . - К. : Дніпро, 1991. - 304 с. - (Фантастика. Пригоди. Детектив 
  5. Крісті, Агата. Дельфійський оракул : детективні оповідання, повість / А. Крісті. - К. : Всесвіт, 1992. - 222 с. - (Майстри зарубіжного детективу ; вип.4)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...