БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 8 квітня 2016 р.

ЧОРНОБИЛЬ НЕ МАЄ МИНУЛОГО ЧАСУ...

Говорять, час – найкращий лікар і немає ран, які б не піддавалися його лікуванню. Але коли думаєш про Чорнобиль, про те страшне лихо, що накрило своїм чорним крилом відразу мільйони людей, розумієш, що виключення все-таки бувають… 
Злетіли три десятиліття страшної трагедії, яка так чи інакше торкнулася кожного, проте й дотепер день 26 квітня залишається в нашій пам’яті чорною датою. 26 квітня 1986 року о 1.23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. 
Збудована в 1976 році, Чорнобильська АЕС, розташована за 100 кілометрів на північ від Києва; вона мала чотири реактора, кожний з яких був здатен виробляти до тисячі мегават електроенергії.
Під час ліквідації наслідків аварії та евакуації людей із забруднених територій на зруйнованому 4-му енергоблоці, на території ЧАЕС та в межах 30-ти кілометрової зони (яка пізніше стала більш чітко називатися „зона відчуження”) працювали представники різних військових структур, науковці, інженерно-технічні працівники та робітники з усієї України. 
Викликана цим вибухом масштабна комплексна катастрофа охопила різні сфери: екологію, медицину, політику, демографію, культуру, освіту... Не виключенням стала і Полтавська область. 
В Полтавській області створювалися спеціальні загони та технічні ресурси, покликані пришвидшити вирішення посталих проблем. Тисячі людей Полтавщини взяли участь у роботах, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії. Неможливо оцінити героїзм десятків і сотень наших земляків, які протягом 1986 року намагалися захистити країну від загрози радіаційного забруднення.
Два слова – Чорнобиль і радіація – 30 років тому змусили українців здригнутися … 
Що буде через 30 років, вони не знали, та й не думали про це. Чорнобильська трагедія все ще болить полтавцям. Попри уявлення про те, що трагічного 1986 року чорна радіаційна хмара Полтавщину не накрила, в регіоні чимало людей пов’язують свої біди саме з наслідками аварії на ЧАЕС. Наразі на Полтавщині проживають майже 14 тисяч «чорнобильців». За роки, що минули після трагедії, чорні хустки носять 442 удови, чиї чоловіки пішли з життя через хвороби, пов’язані з наслідком аварії на ЧАЕС. 1864 полтавці через підступну радіацію стали інвалідами. Так що можна говорити про те, що Полтавщину не оминуло лихо Чорнобиля. Знати це і розуміти, що ж сталося, - завдання і обов’язок кожної свідомої молодої людини.
З метою гідного вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,
належного забезпечення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, створення умов для економічної реабілітації та розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення, а також посилення уваги суспільства й світової спільноти до проблем подолання наслідків цієї техногенної катастрофи та на підтримку ініціатив громадськості Президент України Петро Порошенко оголосив в Україні 2016 рік - Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи.
Запропонований перелік документів дає можливість створити уявлення про коло основних питань, пов’язаних із подіями в Чорнобилі: про причини й результати аварії, про внесок полтавчан в боротьбу по ліквідації наслідків аварії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...