БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

четвер, 7 квітня 2016 р.

794 МЕМОРІАЛЬНИХ СПОРУД І ПАМ'ЯТНИКІВ КОМУНІСТИЧНОЇ ДОБИ ПОЗБАВЛЕНІ СТАТУСУ ПАМ'ЯТОК

Згідно цього наказу у 13 областях України 794 об’єкта культурної спадщини визнані такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, а саме:
- у Вінницькій області – 12 об’єктів; 
- у Волинській області – 6 об’єктів;
- у Дніпропетровській області – 10 об’єктів;
- у Кіровоградській області – 30 об’єктів;
- у Миколаївській області - 36 об’єктів;
- у Полтавській області – 178 об’єктів;
- у Рівненській області - 52 об’єкта;
- у Сумській області – 12 об’єктів;
- у Тернопільській області – 156 об’єктів;
- у Харківській області - 174 об’єкта;
- у Хмельницькій області – 78 об’єктів;
- у Черкаській області – 19 об’єктів;
- у Чернігівській області - 31 об’єкт.
Серед таких об’єктів пам’ятники Леніну, М. Фрунзе, Ф. Дзержинському, С. Кірову іншим комуністичним діячам, чекістам, комсомольцям, меморіали пам’ятні знаки та дошки на честь Жовтневої революції інших подій та дат, що використовувалися для пропаганди комунізму і тоталітарного режиму.
До цього часу відповідно до діючого законодавства вважалися пам’ятками, наприклад, такі об’єкти як «Пам’ятник - погруддя комсомольцям 20-х від комсомольців 60-х» (м. Лохвиця, Полтавська обл.) або «Пам’ятний знак з текстом телеграми жителів села 23.01.1924 р. ЦВК СРСР в зв’язку з увічненням пам’яті борців за свободу – 9 січня 1905 р. і одержання тяжкої звістки про смерть дорогого вождя В.І. Леніна» (с. Кибинці, Полтавська обл.)
Даний наказ Міністерства культури України прийнятий відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» з врахуванням рішення засідання Експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Мінкультури.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...