БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

вівторок, 29 березня 2016 р.

ЧИТАЦЬКА СКАРБНИЧКА МАРІЇ ПІДГІРЯНКИ

(1881 – 1963)
135 років від дня народження української поетеси Марійки Підгірянки. 
У поетичний вінок України органічно вплетено розмаїту творчість Марійки Підгірянки, яка виросла в мальовничому гірському селі Білі Ослави, що на Гуцульщині. Справжнє ім'я поетеси і вчительки — Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська.
Народилася поетеса 29 березня 1881 року у сім'ї лісничого.
У село Заріччя, що по сусідству з Білими Ославами, босоніж бігала до дідуся-священика Миколи Волошина. Дід мав велику бібліотеку, навчив Марійку читати і писати не тільки українською, а й кількома іноземними мовами. Потім батько Омелян Ленерт дістав службове призначення в лісництво села Уторопи Косівського повіту. В Уторопах допитлива Марійка закінчила початкову школу, сюди повернулася вчителювати після закінчення Львівської жіночої вчительської семінарії. У цьому селі написала свій знаменитий вірш «Ой не нам в кайданах ходити».
У 30-х роках у Львові вийшли книжки Марійки Підгірянки "Кравчиня Маруся", "Зайчик і песик", "Юрко Жмурко", "Гануся", а у Відні 1916 року в серії "Воєнна читанка" побачило світ оповідання "Малий Василько".
Також з-під пера письменниці, окрім віршів для дітей і про дітей, війшли поеми "Мати-страдниця" (1916), "Князь Лаборець" (1923), "Будителі Закарпатської Русі Олександрові Духновичеві" (1923), педагогвчні та літературно-критичні статті, переклади.
Навесні 1940 року сталася біда: у містечку Нижнів на базарі на Марійку налетів сполоханий кінь. Внаслідок тяжкої травми вона на роки була прикута до ліжка.
2009 року син поетеси Маркіян Домбровський фінансово допоміг видати найповніше зібрання творів Марійки Підгірянки великим томом «Для Вкраїни вірно жиймо».
У 1957 році Марійка Підгірянка з чоловіком і дочкою виїхала в село Рудне під Львовом.
Померла поетеса 20 травня 1963 року. Поховали у Львові на Личаківському цвинтарі.
Ви, маєте можливість познайомитися із цікавими, самобутніми творами цієї талановитої поетеси, народного педагога, культурно-освітнього діяча, творча спадщина якої назавжди ввійшла до золотого фонду української літератури, завітавши до нашої бібліотеки.
Твори Марійки Підгірянки ввійшли у навчальні програми початкових класів, друкуються у колективних збірниках, антологіях, дитячих журналах. Вони дістали високу оцінку письменників, літературознавців. 
Добре якось сказав відомий поет Дмитро Павличко, що слово поетеси Марійки Підгірянки серед чесних людей не пропаде ніколи.ф
Сподіваємося, що і вам, дорогі друзі, сподобаються вірші Марійки Підгірянки, бо написані вони хоч і давно, зате щиро, від душі і з великою любов'ю до вас і рідної України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...