БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 17 лютого 2016 р.

КНИГИ НА ВСЕ ЖИТТЯ

Агнія Львівна 
 Барто
110 років від дня народження Агнії Львівни Барто (1906-1981), дитячої письменниці, з віршами якої виросло вже декілька поколінь.
Наша Таня гірко плаче:
   Упустила в річку м’ячик.
  - Тихше, Танечко, не плач:
Не потоне в річці м’яч.
Пам’ятаєш ці вірші? А хто їх написав, знаєш? Це відома російська дитяча письменниця Агнія Барто. Її ім’я відоме кожному. Її вірші ми знали, ще не вміючи добре говорити та читати. Цікаво, а що ти знаєш про цю чудову письменницю? Чи читали вам в дитинстві батьки вірші Агнії Барто? 
Агнія Львівна завжди була оточена дітьми, розуміла їх, раділа і сумувала разом з ними. Вірші поетеси добре відомі не тільки дітям, а й дорослим, коли вони теж були маленькими. Агнія Барто була президентом Асоціації діячів літератури і мистецтва для дітей і юнацтва, виступала зі статтями про дитячу літературу, писала кіносценарії. Вірші Агнії Барто перекладаються на різні мови світу і друкуються в різних країнах. Українські поети Наталя Забіла та Анатолій Костецький зробили чудовий переклад віршів Агнії Барто українською мовою, які знають і люблять усі діти від малечі і до дорослого читача.
Дуже важливо самого раннього дитинства привчати крихітку не тільки до коротеньким дитячих віршиків, але і до справжньої, великої поезії. Вірші виховують в малюкові особливе, вдумливе, я б сказала, непрагматичне відношення до літератури. Адже дуже часто буває, що людина чекає від прочитаної книги якоїсь конкретної користі: повчального прикладу, пізнавальної історії, корисної ради, можливості розслабитися і повеселитися або, навпаки, пережити гострі відчуття. А лірична поезія всього цього позбавлена. Зате вона дає можливість натішитися красою слова і ритму, поринути в стихію чистого почуття. Діти, яким читають багато віршів, володіють прекрасною пам'яттю і почуттям ритму, без всякого труда запам'ятовують довгі тексти.
Пропонуємо книги які можуть бути корисними широкому колу читачів: дітям, вчителям та бібліотечним працівникам, усім, хто небайдужий до творчості Агнії Барто.
На віршах поетеси Агнії Львівни Барто виросло не одне покоління дітей нашої країни. З роками популярність її книг не слабшає, тексти Барто ніколи не втрачають актуальності, і молоді батьки, самі виховані на книгах Агнії Львівни, незмінно вибирають для своїх малюків саме ці вірші.
  1. Барто, А. Радость [Текст] : стихи / А. Л. Барто. - М. : Астрель : АСТ, 2002. - 190 с.
  2. Барто, А. Котенок [Текст] : стихи для малышей / Агния Барто. - М. : Фламинго, 2004. - 14 с.
  3. Барто, А. Пять зеленых лягушат / Агния Львовна Барто. - М. : Омега, 2006. - 46 с.
  4. Барто, А. Жадный Егор [Текст] : стихи / А. Л. Барто. - М. : Детская литература, 1983. - 16 с.
  5. Барто, А. Игрушки [Текст] : стихи / А. Л. Барто. - М. : Детская литература, 1995. - 16 с.
  6. Барто, А. Любимые страницы [Текст] : стихи / А. Л. Барто. - Смоленск : Русич, 1998. - 272 с.
  7. Барто, А. Найти человека [Текст] / А. Л. Барто. - М. : Советский писатель, 1975. - 288 с.
  8. Барто, А. Просто стихи [Текст] / А. Л. Барто. - М. : Малыш, 1979. - 16 с.
  9. Барто, А. Твой праздник [Текст] : стихи / А. Л. Барто. - М. : Детская литература, 1979. - 15 с.
  10. Барто, А. Я думал, взрослые не врут [Текст] : стихи / А. Л. Барто. - Донецк : Сталкер, 1998. - 336 с.
  11. Барто, А. Птичьи разговоры [Текст] / А. Л. Барто. - М. : Малыш, 1982. - 22 с. 

    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...