БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 19 грудня 2022 р.

ЧАРІВНА НІЧ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

Образ святителя Миколая здавна був у кожній хаті наших пращурів. І кожна душа зі щирою любов’ю й надією й сьогодні горнеться до нього – добродія для правомірних, котрий подає нам благословенну руку допомоги.
Його життя, сповнене милосердя і любові до ближніх, – правдиве свідчення віри й уособлення смирення. На хлопця, народженого в місті Патар у Малій Азії у заможній родині, чекало чудове майбутнє. Та ще змалку, навчений побожними батьками, які сповідували християнську віру, він виявляв схильність до суворого аскетизму. Юнаком відцурався мирського життя і прийняв чернечий сан. По смерті батьків роздав свою спадщину бідним, а сам вирушив до Палестини поклонитися святим місцям. Відтоді, як прийняв сан у рідному місті, Миколай допомагав усім, хто потребував його ласки: рятував хворих, творив добрі діла, утихомирював бурю на морі. Навіть ставши архієпископом у Мірах, носив простий одяг, їв раз на день, не прагнув розкоші, молився вдень і вночі...
Звідтоді його серце відкрите для всіх – і його сучасників, і нас, далеких у часі й просторі. Існує чимало свідчень християн різних епох і країн про випадки чудесної допомоги святителя, яку вони отримували після щирої молитви. Ось чому з вірою в його небесну силу цього святкового дня у храмах звучить тропар: "Почиваючи тілом, ти, святий Миколаю, одвідуєш вірних і всіх із біди визволяєш".
Вшановуючи цього дня поборника віри, щедрого доброчинця, наслідуймо його приклад. Не лише наприкінці року – щодня. Нехай наші скромні подарунки, названі в народі "миколайчиками", нагадають ближнім, що добро потрібно чинити завжди. Поруч нас чимало і близьких, і сторонніх, котрі потребують уваги, спілкування. Самотні люди – щирого слова, приязних відвідин. Немічні – дбайливої допомоги й піклування. Літні – уваги й щирої розмови. Відвідуймо ж їх не лише святкового дня – частіше: на дозвіллі, у вихідні.
Особливо потребують любові дорослих і родинного тепла діти. Діти, котрих святий Миколай любив передусім, роблячи їм подарунки – солодощі, іграшки.
Вчиняймо й ми так – нехай наші діти й онуки знайдуть уранці під подушкою смаколики, ляльки, книжечки... І зрозуміють, що їхні заповітні мрії неодмінно здійснюються, за умови, що вони будуть слухняними.
Тож нехай усі отримають свої "миколайчики" від рідних, близьких, друзів – добро, милосердя, любов на кожен день.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...