БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

середу, 4 листопада 2015 р.

ЖІНОЧА ЛІРИЧНА ПОЕЗІЯ РАЇСИ ПЛОТНИКОВОЇ

Жіноча лірична поезія – цей жанр співзвучний жіночій душі. Говорячи про жіночу лірику, слід розглядати все її різноманіття – лірику філософську, громадянську, пейзажну і любовну. Ліризм – це чудова здатність поета всякий раз побачити світ начебто заново, відчути його свіжість, початкову красу і приголомшливу новизну. І саме ці якості притаманні жіночій душі.

Лірична поезія Раїса Плотникової народжується з непереборної потреби душевного саморозкриття, з жадібного прагнення пізнати саму себе і світ в цілому. Але це лише половина справи. Друга половина полягає в тому, щоб заразити своїм розумінням інших, здивувати їх і потрясти душу.
Плотникова Раїса Василівна народилася 07.11.1955, м. Лубни, освіта середня. З 1974 по 1992 працювала в Лубенському міськпобуткомбінаті. З 1992 приватний підприємець.

Письменниця. Член Національної спілки письменників України. Лауреат премії ім. Л. Бразова. Лауреат ХХ Всеукраїнського літературного фестивалю "Просто так".
У Раїси Плотникової довгих дебютів не було. Були публікації в районній газеті "Лубенщина", участь у "Поетичній весні". А вже перша збірка її поезій відразу запам'яталася своєю щирістю, баченням людини, мовою. Прикметно, що виросла вона в російськомовній сім'ї і спілкувалася з рідними, друзями, лише російською мовою. А в 16 років, коли одержувала паспорт, сама записала себе українкою. Смілива, активна, здатна до компромісів у житті, поетеса ці риси переносить і на свої вірші. Її поезії притаманна суспільно-значима філософічність, безжалісна громадянська оцінка суспільних процесів, а ще – ліричність, поклоніння музиці і любові.
Успішно увійшовши в поезію, письменниця взялася за прозу. 2005 року був надрукований її роман "Афганський кут" (Київ : Твім інтер), написаний ще 1999 року. Книга написана на "нежіночу" тему жінкою і йдеться у ній про жінку в умовах війни. Написана вона українською мовою, що було суперзавданням, яке поставила сама собі авторка. І найвищу оцінку вона одержала від "афганців".
Твори Р. Плотникової друкуються у збірниках, періодичних виданнях. Окремими виданнями вийшли збірки поезій, новел, прози. Живе і працює у м. Лубни.


  • "Кричала жінка в небесну вись…" // Костенко М. Полтавська плеяда : монологи. Літературний контекст кінця ХХ століття. – Глобине, 2000. – С. 59-70, 149
  • Раїса Плотникова // Калинове гроно : антологія поезії
    полтавських літераторів ХХ ст. – Полтава, 2004. – С. 436-438.
  • Плотникова (Жарова) Раїса Василівна : [коротка біографія. Поезія] // Сонячні перевесла : збірник. – Лубни, 2003. – С. 60-65.
  • Раїса Василівна Плотникова (1955) : [біографія, вірші] // Хало О. Література рідного краю : хрестоматія. – Лубни, 2000. – С. 151-155.
  • Віценя, Л. Коли душа крилата / Л. Віценя // Зоря Полтавщини. – 2007. – 21 лют. – С. 3.
  • Лук'яненко, Є. У глухому куті втечі / Є. Лук'яненко // Дніпро. – 2007. – № 11-12. – С. 140-142.
  • Лук'яненко, Є. Ще не карана п'єдесталом / Є. Лук'яненко // Молодь України. – 2003. – 11 листоп. – С. 3.
  • Міщенко, О. "Афганський кут". У пошуках себе /             О. Міщенко // Зоря Полтавщини. – 2006. – 13 верес. – С. 3
  • Плотникова, Р. Русоп'ят : новела : [зокрема, коротка біографія авторки] / Р. Плотникова // Рідний край. – 2009. – № 2 (21). – С. 42-43

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...