БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

понеділок, 30 листопада 2015 р.

ВІЛ - СНІД: ПЕРЕДБАЧИТИ, ПОПЕРЕДИТИ, УНИКНУТИ

Складно повірити, що про СНІД ми дізналися лише 30 років тому. За цей час синдром набутого імунодефіциту перейшов від невідомої хвороби до світової кризи і забрав більше ніж 30 млн. життів. Незважаючи на технологічний прогрес, СНВД продовжує вбивати щороку близько 35000 осіб в Україні. В інших країнах світу, зокрема в Африці, ситуація набагато гірша, адже в цих країнах рівень зараження СНІДом становить більше 15% населення. 
Перший підтверджений випадок зараження людини СНІДом зареєстровано у Конго. Його ідентифікували в збереженому зразку тканини 1959 року. Першим американцем, у якого виявлено хворобу, був підліток. Він помер від СНІДу у віці 16 років. Лікарі вважають, що підліток інфікувався статевим шляхом. 
Є свідчення того, що СНІД існував у Європі вже після Другої світової війни. Тоді зафіксована низка дитячих смертей від пневмоцистозу – хвороби, що впливає лише на людей з ослабленою імунною системою. Зараження подібною формою пневмонії є ознакою, того, що пацієнт хворий на СНІД. Дослідник із Голландії вважає, що епідемія розпочалася з балтійського портового міста Данциг, звідки поширилася по всій Європі. Вважається, що хвороба поширювалися у зв’язку з тим, що в той час існувала практика повторного використання шприців. Цікаво те, що в ті роки лише третина заражених дітей вмирала, а отже, вірус, яким вони заразилися, ще не перетворився на той момент смертельно небезпечний різновид, який існує нині. 
Офіційно В Європі СНІД зареєстрований у 1977 році. Першою жертвою став норвезький моряк. 
Останнім часом у новинах часто розповідають про те, що скоро вчені знайдуть ліки від СНІДу, про чудесні випадки зцілення і нові дослідження. Але поки що таких медикаментів не існує. Проте є препарати, які дають змогу прожити довге і здорове життя ВІЛ-позитивним людям. І наразі єдиним захистом від СНІДу є дотримання правил особистої безпеки. 
Варто пам’ятати, що будь-яка людина має однаковий ризик заразитися ВІЛ. Нині ВІЛ/СНІД загрожує всім незалежно від статі, сексуальних уподобань, способу життя, соціального статусу чи раси. Усі ми рівні перед ВІЛ-інфекцією, і лише від нас самих, від нашого розуміння ризику, від нашої поведінки залежить наше здоров’я. 
У народі говорять: „інформований – значить – захищений”. Тому корисну інформацію ви можете отримати в Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва імені Олеся Гончара.

РЕКОМЕНДУЄМО:

Скачко Б. ВІЛ/СНІД. Профілактика.Лікування. Реабілітація / Б. Скачко. - К.: Медицина, 2006. - 192 с.
У книжці наведено основні шляхи зараження вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), можливості запобігання інфікуванню в разі неінтенсивного зараження, подовження періоду безсимптомного носіиства вірусу і максимально можливого відстрочення різноманітних проявів власне СНІДу — синдрому набутого імунодефіциту. Описано методику супровідного лікування з використанням засобів рослинного походження.

Брайант-Моул Кэрэн. Серьезный разговор : СПИД / К. Брайант-Моул ; пер. с англ. - М. : Махаон, 1998. - 32 с. 
В книге приводится много подлинных фактов и рассказывается о людях разного возраста, инфицированных ВИЧ. 
Консультант - Мэйла Мэйни, старший ординатор клиники Middlesex Hospital в Лондоне. 
Автор книги Кэрен Брайант-Моул несколько лет проработала учительницей в школе и написала много книг для детей, в которых поднимаются разные психологические проблемы, связанные с взрослением и развитием личности, в том числе такие проблемы как курение, алкоголь, секс и другие.

ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА:

Печорна Олена. Грішниця / О. Печорна. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. - 288 с.
Свята грішниця, янгол, що шукав раю на землі та раз у раз падав у самісіньке пекло. Лариса з’явилася на світ у родині алкоголіків. На відміну від її молодшої сестри їй вдалося вижити…і пережити те, що здавалося страшнішим за смерть. Її тіло надто принадне, щоб належити їй, це вона зрозуміла ще в дитинстві.
Зґвалтування не зламало її, а коли вона дізналася про вагітність… зраділа. Із народженням хлопчика її життя набуло сенсу. Але страшна хвороба, яку знайшли у малюка, штовхає її на слизьку стежку.
Відверта сповідь грішниці, яка понад усе переймалася чужим болем!

Талан Світлана. Коли ти поруч / С. Талан. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2012. - 320 с. : тв. - (Коронація слова - 2011)
Даша була турботливою донькою та онукою, щиро любила Льошу, мріяла про весілля, затишний будинок і дітей. Але батьки відвернулися від своєї слухняною дочки, наречений — від чистої нареченої, престижна клініка — від кращої медсестри. У чому її провина? Лише в доброму серці і прагненні допомогти тим, хто потребує цього.
У той фатальний день після аварії на туманній трасі понівечене залізо було залито кров`ю. Даша, забувши про свої рани, намагалася допомогти постраждалим, але доля зіграла з нею злий жарт. Хвороба, якої вона заразилася, рятуючи інших, невиліковна.
Вона повинна знайти в собі сили жити далі — стільки, скільки їй відведено, щоб все-таки знайти того, хто буде поруч з нею в горі і в радості...

Додатково:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...