БІБЛІОГРАФІЧНА ПОЛИЧКА

09:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання пам’яті загиблих у війні проти росії. Схиляємо голови перед Героями, які боролися і загинули за наше майбутнє.

пʼятницю, 2 жовтня 2015 р.

КНИГИ З МИСТЕЦТВА ПОЛТАВЩИНИ

Фонд  сектору краєзнавчої літератури Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара поповнився новими книгами з мистецтваБагато цікавої та пізнавальної літератури, з якою Ви маєте можливість ознайомитися, як на нашому блозі, переглянувши список новинок, так і завітавши до бібліотеки.

Народне мистецтво Полтавщини : каталог / автор – упоряд. : А. П. Маркар'ян. – К.: СІМОН, 2014. – 96 c.

Традиційне народне мистецтво – велика й важлива складова суспільного середовища. Полтавщина – колиска українства, "серцевинна земля" і еталон нашої держави. Полтавський край став першоджерелом натхнення багатьох поколінь народних митців. Воістину, твори народного мистецтва Полтавщини мають унікальне обличчя на теренах країни й всьому світі. 
Каталог висвітлює та зафіксовує в часі стан та рівень творів різних видів народного мистецтва Полтавщини, засвідчує поіменно майстрів народного мистецтва. В книзі представлено 79 представників народного мистецтва, їх коротка біографія, фото їх витворів та дані для зв'язку з ними.
В каталозі представлений дивосвіт рушників і вишиванок Григорія Гриня, Надії Вакуленко, Лариси Пілюгіни та інші. Чільне місце зайняли майстри з народної картини Михайла Онацька, Ганни Матвієнко, Наталії Дігтяр та інших. Не залишились без уваги ажурно витяті ножицями та вирізані ножем із кольорового паперу витиканки Тетяни Ваценко та Дмитра Короля. Також вагомі мистецькі твори знаних у всьому світі наших досвідчених неперевершиних гончарів Василя Омеляненка, Михайла Китриша, Миколи Пошивайла.
Представленні в каталозі майстри решитилівських килимів Надія Бабенко, Петро Шевчук та інші. Писанкарське мистецтво було представлено Альоною Бєлаковою, Іриною Тітовою, плетіння з лози та соломи – Катерина Федоренко, Ігор Пелих та ін.
Валентина Ануарова – єдина майстриня на Полтавщині, котра вивчила, відродила й розвиває технологію пошиття старовинних жіночих головних уборів – очіпків та традиційного українського одягу.

Ханко В. М. Енциклопедія мистецтва Полтавщини : у 2-х т. / В. М. Ханко. – Полтава : ТОВ "АСМІ", 2014. – Т. 1: А-Л. – 2014. 503 с.

"Енциклопедія мистецтва Полтавщини" – синтетична праця, присвячена художньому процесу, діячам культури й мистецтва полтавського краю. Масив статей хронологічно охоплює історичну Полтавщину із сивої давнини до початку ХХІ ст. В енциклопедії подано матеріали про творчі долі носіїв просторового, орнаментального й образотворчого мистецтв, дослідників і популяризаторів мистецтва, меценатів і фундаторів храмів, про міста, містечка й села краю, що пов'язані з плином мистецтва, музейні установи, мистецькі збірки й колекції, мистецькі навчальні заклади, промислові артілі й фабрики художніх виробів.

Підгорний М. Живопис. Графіка : Альбом. – Київ, 2014. - 272 с.

Альбом творів Заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України Миколи Підгорного виданий до 70-ти річного ювілею мистця. Народився Микола Васильович 16 березня 1944 року в м. Балашов Саратовської області, з квітня 1944 року живе в Полтаві. Лауреат премії Петра Артеменка, Самійла Величка, Миколи Ярошенка. Нагороджений грамотою Кабінету Міністрів України, відзнакою міського голови ІІІ ступеня, орденом Різдва Христового УПЦ. Експонент всеукраїнських, закордонних, міжнародних виставок. Твори зберігаються в музеях і приватних колекціях Полтави та за кордоном. Працює в жанрах пейзажу, натюрморту, портрату, тематичної картини.

Скалацький К. Катерина Білокур. Портрет з натури: етюд-монологія / Скалацький К. – Полтава : ТОВ "АСМІ", 2012. – 52 с. 

Ця книжка представляє нашу землячку народну художницю України Катерину Білокур, яка народилася в селі Богданівка Переяславського повіту на Полтавщині, зараз Київська область, в селянській родині, життєвий і творчий подвиг якої не має аналогів у світовому мистецькому обширі. 
Катерина Білокур – плоть від плоті свого народу, воістину йог7о славетна донька. Не отримавши навіть початкової шкільної освіти, вона вчилася сама: оволоділа грамотою, багато читала, а душа прагнула чогось недосяжного. 
Вона жертовно зреклась усього земного, буденного, всупереч прикрим обставинам виборювала особисте право на істину, а істиною для Катерини Білокур змалку і до останніх днів, аж до передсмертного подиху залишилася малярська творчість. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...